Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία η μεγαλοπρεπής κηδεία του μαφιόζου Βιττόριο Καζαμόνικα, ισχυρού μέλους οικογένειας που εμπλέκεται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εκβιασμούς, τοκογλυφία και διακίνηση ναρκωτικών. «Όταν γίνεται λόγος για τη μαφία στην Ιταλία, ισχύει το “δεν ήμουν εκεί, κι αν ήμουν κοιμόμουν”», σχολιάζει το Euronews.

Ads

«Είσαι ο νέος βασιλιάς της Ρώμης, τώρα πρέπει να κατακτήσεις τον ουρανό», έγραφαν αφίσες που είχαν τοιχοκολληθεί στην εκκλησία, σε νότιο προάστιο της Ρώμης, όπου πραγματοποιήθηκε η κηδεία. Οι αφίσες έδειχναν τον Βιττόριο Καζαμόνικα ντυμένο στα άσπρα, σαν τον Πάπα.

Το φέρετρο μεταφέρθηκε με πολυτελή άμαξα με έξι μαύρα άλογα, την οποία συνοδεύε μια αυτοκινητοπομπή 250 οχημάτων, πολλά από τα οποία ήταν Ρολς Ρόυς. Κατά την είσοδο στην εκκλησία ένα ελικόπτερο πετούσε ροδοπέταλα και τριαντάφυλλα. Το σκηνικό συμπλήρωνε η μουσική του Νίνο Ρότα από την ταινία «ο Νονός». «500 άτομα ήταν εδώ, μέλη της οικογένειας Καζαμόνικα, ποιος θα τους σταματούσε; Αν ήταν αρχηγός της μαφίας και έκανε φοβερά πράγματα όπως λέτε, μπορώ να μάθω για ποιο λόγο δεν βρέθηκε στη φυλακή;», δήλωσε μέλος της οικογένειας.

Η οικογένεια, όπως αναφέρει το euronews, δήλωσε πως απλώς έκαναν μια πλούσια κηδεία, σύμφωνα με τις επιθυμίες του αποθανόντος. «Έτσι είναι η θρησκεία μας. Εμείς στη Ρώμη κάνουμε τις κηδείες με αυτόν τον τρόπο. Τα άλογα ήταν επιθυμία του, οπότε φέραμε άλογα. Τη μουσική του Νονού τη διαλέξαμε ώστε να μην έχουμε τις γνωστέ μουσικές για κηδείες. Είναι ένα χαρούμενο τραγούδι από αυτά που του άρεσαν. Όλα αυτά του άρεσαν. Εμείς απλώς ικανοποιήσαμε τις τελευταίες επιθυμίες του. Η οικογένειά μας έκανε τις ετοιμασίες ώστε να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες του», ανέφερε.

Η οικογένεια Καζαμόνικα διατηρεί σχέσεις με την πανίσχυρη μαφία της Καλαβρίας, την Ντράγκετα, και της Νάπολης, την Καμόρρα, και εγκαταστάθηκε στη Ρώμη τη δεκαετία του εβδομήντα. Σήμερα έχει στην περιουσία της περίπου 30 βίλες που έχουν χτιστεί αυθαίρετα στην πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Ερωτήματα προκύπτουν και από το γεγονός πως η οικογένεια Καζαμόνικα διοργάνωσε μια τόσο μεγαλοπρεπή τελετή, ενώ τον περασμένο Μάρτιο είχαν συλληφθεί οκτώ μέλη της με την κατηγορία της τοκογλυφίας. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, ζήτησε από τον νομάρχη της Ρώμης να του παρουσιάσει μια αναλυτική έκθεση σχετικά με το συμβάν, ενώ ο δήμαρχος της Ρώμης, Ινιάτσιο Μαρίνο, όπως και ο Ματτέο Ορφίνι, πρόεδρος του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» του πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά τους.

Ads

Η αρχιεπισκοπή της Ρώμης, που είχε αρνηθεί να παραχωρήσει την εκκλησία για την κηδεία του χρονίως πάσχοντα από ανίατη ασθένεια Πιεργκριγκόριο Ουέλμπυ, σύμβολο για όσους διεκδικούν το δικαίωμα στην ευθανασία, δέχθηκε πολλές επικρίσεις.  Όσο για τον ιερέα που τέλεσε την κηδεία δηλώνει πως δεν γνώριζε ποιος ήταν ο νεκρός.