Οι οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες και οι τρεις κύριες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Κροατίας υπέγραψαν την Τετάρτη μια συμφωνία για τη διαγραφή των χρεών σε φτωχούς πολίτες, ακολουθώντας το παράδειγμα που ξεκίνησαν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και οι δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κροατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina, πρόκειται για τις τράπεζες Zagrebacka Banka, OTP bank, Hypo Alpe Adria Bank, Raiffeisenbank Austria, Privredna Banka Zagreb, Erste & Steiermaerkische Bank, Sberbank και Societe Generale-Splitska Banka και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών Vipnet, Tele2 και Croatian Telecom.

Τη συμφωνία χαιρέτισε η υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής και Νεολαίας της χώρας, Μιλάνκα Όπασιτς, η οποία δήλωσε πως «οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επέδειξαν κοινωνική υπευθυνότητα». Η κ. Όπασιτς κάλεσε και άλλες πόλεις και δήμους να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.

Ωστόσο, η ίδια έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η συγκεκριμένη συμφωνία δεν συνεπάγεται ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά τις οφειλές τους.

Ads

Η συμφωνία προβλέπει καθορισμό πλαφόν για τη διαγραφή χρεών σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και δημόσιες επιχειρήσεις, το οποίο διαμορφώνεται σε 10.000 (περίπου 1.298 ευρώ) και 25.000 κούνα (περίπου 3.244 ευρώ) κατ’ άτομο, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα κροατικά ΜΜΕ, το συνολικό χρέος των πολιτών που καλύπτεται βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 1,5 δισ. κούνα (περίπου 194,6 εκατ. ευρώ).