Η καταλανική κρίση προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον πρόεδρό της Γκι Φερχοφστατ να καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση της συνοχής της καθώς πολλοί ευρωβουλευτές της υποστηρίζουν το εγχείρημα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

Κατά το Politico, ενδεχόμενη αποτυχία των προσπαθειών του Γκι Φερχόφστατ να επιτύχει ενότητα στο εσωτερικό του κόμματος, ίσως σημάνει και την διάλυση της ομάδας, 4ης μεγαλύτερης στο Ευρωκοινοβούλιο, και τη μη εμφάνισή της μετά τις Ευρωεκλογές του 2019.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εξάλλου χθες στις Βρυξέλλες υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και κατά τη στάσης που τηρεί η ΕΕ στην κρίση, απαιτώντας της απελευθέρωση των «πολιτικών κρατούμενων». 

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν εμφανίστηκε στη διαδήλωση, στην οποία έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, Ευρωβουλευτές και μέλη της αυτοεξόριστης πρώην καταλανικής κυβέρνησης. 

«Η δημοκρατία στην Ισπανία δεν είναι απλά ασθενής, αλλά πρακτικά νεκρή», δήλωσε ο Ζοσέ Μαρία Τερικάμπρας, Ισπανός Ευρωβουλευτής, που στηρίζει το καταλανικό αίτημα για ανεξαρτησία και συμπλήρωσε: 

«Νομίζω ότι είναι τρομερό που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αντιλαμβάνονται ότι, όταν κάποιος επιτίθεται κατά της δημοκρατίας, δεν μπορείς να τον χειροκροτάς» δήλωσε ο ευρωβουλευτής στους συγκεντρωμένους κατηγορώντας τον Ραχόι ότι κινείται εκτός του πλαισίου του νόμου».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ