Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν στο Αμβούργο έναν Τούρκου, 31 ετών, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ads

Σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή Εισαγγελία ο 31χρονος ενημέρωνε τις τουρκικές αρχές για τους Κούρδους της Γερμανίας, που ζουν και ποιες είναι οι δραστηριότητές τους.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει κατηγορήσει δημόσια τη Γερμανία πως φιλοξενεί, αν δεν υποθάλπει, μέλη του αυτονομιστικού Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διώκεται από την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η σύλληψη του Τούρκου στη ενδέχεται να προκαλέσει νέα ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας, που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

Ads

Σε ανακοίνωσή της για τη σύλληψη του Τούρκου υπηκόου, που αναφέρεται με τα αρχικά του Μ.Σ., σημειώνει πως «τον ύποπτο  βαρύνουν έντονες υποψίες ότι εργάζεται για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MIT) και ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για τους Κούρδους οι οποίοι ζουν στη Γερμανία, ειδικά τον τόπο κατοικίας τους, ποιες είναι οι επαφές τους και οι πολιτικές τους δραστηριότητες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ επέκρινε έντονα τον περασμένο μήνα τις συλλήψεις ηγετικών στελεχών του κουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να φιμώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Η σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών δοκιμάζονται αφότου η κάτω Βουλή της Γερμανίας, η Μπούντεσταγκ, ενέκρινε τον Ιούνιο  ψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν το Βερολίνο εξέφρασε δημόσια τις ανησυχίες του για τις εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό και τις χιλιάδες συλλήψεις μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.