Ένα από τα πιο πλούσια προάστια του Αμβούργου, η αντίστοιχη Εκάλη με αθηναϊκά δεδομένα, είπε όχι στην προστασία των προσφύγων, προκειμένου να προστατεύσει κάποια δέντρα. Οι κάτοικοι του Μπλακενέζε μπλόκαραν την κατασκευή ενός κέντρου φιλοξενίας που προοριζόταν να ανεγερθεί στην περιοχή τους, προτάσσοντας την περιβαλλοντική και όχι ανθρωπιστική τους συνείδηση. 

Ads

Οι κάτοικοί του αντέδρασαν αρχικά βγάζοντας στους δρόμους τα πολυτελή αυτοκίνητά τους, αλλά στη συνέχεια σκέφτηκαν τη νομική οδό με την αφορμή να έρχεται από το κόψιμο δέντρων που θα χρειαζόταν για την κατασκευή του κέντρου. Σε πρώτη φάση εμπόδισαν την κοπή δέντρων στην οδό Bjornsonweg, όπου θα κατασκευαζόταν το κέντρο φιλοξενίας και στη συνέχεια ένας εκ των «διαδηλωτών» κατέφυγε στο δικαστήριο και κατάφερε την έκδοση δικαστικής απόφασης για την απαγόρευσή της, αφού το εκείνο έκρινε ότι αυτή παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων στο συγκεκριμένο προάστιο, ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο του Γερμανού πολίτη.