Για «παρανοήσεις» κάνει λόγο η Επίτροπος Εμπόριου της Κομισιόν, Σεσίλια Μάλστρομ, αναφορικά με τη διαρροή από την Greenpeace των εγγράφων που αφορούν στις διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). 

Ads

«Καμία εμπορική συμφωνία δεν θα μειώσει ποτέ το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, της ασφάλειας των τροφίμων ή του περιβάλλοντος», τονίζει στο μπλογκ της η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρoμ, εκφράζοντας τη λύπη της Κομισιόν για τις «παρανοήσεις», μετά τη διαρροή. 

H Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα 248 σελίδες απόρρητων εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace, στην κατοχή του οποίου περιήλθαν τα έγγραφα αυτά, πρόκειται για τα δύο τρίτα της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη στις αρχές Απριλίου.

Ads

Το κείμενο, που περιλαμβάνει 13 κεφάλαια της συμφωνίας, με θέματα που καλύπτουν μεταξύ άλλων τις τηλεπικοινωνίες, τα φυτομάρμακα, τα τρόφιμα και τη γεωργία, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Eυρωπαϊκή διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα κείμενα είναι αυθεντικά, όμως υποστήριξε ότι είναι παλιά και δεν λαμβάνουν υπόψη ορισμένες σημαντικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Η Greenpeace αντιτίθεται στην TTIP υποστηρίζοντας – όπως και άλλες οργανώσεις – ότι θα ισχυροποιούσε υπερβολικά τις μεγάλες εταιρείες, σε βάρος των καταναλωτών και των εθνικών κυβερνήσεων.

Από τα μέσα του 2013 οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα καταργούσε τα εμπορικά και ρυθμιστικά εμπόδια στις συναλλαγές, διευκολύνοντας τις άμεσες επενδύσεις. Ωστόσο, εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις, όχι μόνο από την κοινωνία των πολιτών αλλά και από πολιτικούς ηγέτες.

Στην Ευρώπη διατυπώνονται έντονες αντιδράσεις στην πιθανότητα να επιτραπούν μεγαλύτερες εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, κυρίως λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για τα γενετικά τροποποιημένα είδη.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμφωνούσαμε σε τίποτα που θα επιφέρει αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της ΕΕ, Ιγκνάσιο Γκαρθία Μπερθέρο.

H Greenpeace κάνει ακόμη λόγο για αδιαφάνεια των συνομιλιών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στη δημοσιότητα εκθέσεις των διαπραγματεύσεων – η τελευταία ήταν την περασμένη εβδομάδα – αλλά πολύ γενικόλογες, ενώ και οι βουλευτές των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να συμβουλευτούν τα σχετικά έγγραφα παρά μόνο σε ένα αναγνωστήριο υπό αυστηρή επιτήρηση.

«Είναι ώρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που σημειώσαμε μετά από επίπονους αγώνες ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είχε κάθε λόγο να ανησυχεί για την TTIP. Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο διάλογος», σημειώνει η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.