«Η δημοκρατία είναι δημοκρατία και πρέπει να τη σεβόμαστε. Πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, αλλά υπάρχουν και συνέπειες που πρέπει τώρα να εξετάσουμε αλλά και συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ads

«Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία της Βρετανίας και τον τρόπο που εξέφρασε την άποψή της», τόνισε και καταχειροκροτήθηκε από τους ευρωβουλευτές του βρετανικού UKIP, του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ, βασικό εκπρόσωπο της εκστρατείας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Αντιδρώντας στο χειροκρότημά τους, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε προς τους ευρωβουλευτές του UKIP: «Αυτή είναι η τελευταία φορά που χειροκροτάτε εδώ και σε έναν βαθμό είμαι πραγματικά έκπληκτος που είστε εδώ. Παλεύετε για την έξοδο. Ο βρετανικός λαός ψήφισε για την έξοδο. Γιατί είστε εδώ;».

«Είμαι θλιμμένος μετά το αποτέλεσμα και δεν το κρύβω. Δεν είμαι ρομπότ, δεν είμαι ένας γκρίζος γραφειοκράτης. Θα συναντήσω τον Ντέιβιντ Κάμερον και θα του ζητήσω να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Όχι σήμερα ή αύριο, αλλά σύντομα. Δεν μπορεί να παραμένει η αβεβαιότητα επί μακρόν. Οι Βρετανοί είναι φίλοι μας και πρέπει να μας πουν το συντομότερο δυνατόν τι θέλουν», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως έχει ζητήσει από τους επιτρόπους του να μην έχουν προκαταρκτικές συνομιλίες με Βρετανούς αξιωματούχους, μέχρι το Λονδίνο να μπει στον διετή μηχανισμό για την έξοδο από την Ε.Ε.. «Καμία διαπραγμάτευση», επεσήμανε.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε πως  «η αναταραχή στις αγορές είναι παγκόσμια και αυτό δείχνει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Δεν θα υπάρξουν μυστικές διαπραγματεύσεις. Έχω απαγορεύσει στους Επιτρόπους να εμπλακούν σε συζητήσεις με εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πτήση μας προς ένα νέο μέλλον συνεχίζεται και πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες ότι προχωρούμε».

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο κοινωνική και θα γίνει. Θα πλησιάσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους (…) Δεν χρειάζεται να αλλάξουν όλα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σχέδιο για την ειρήνη και μέχρι την τελευταία πνοή μου θα παλεύω για μια ενωμένη Ευρώπη».

Tέλος, απαντώντας στις φωνές – κυρίως στον γερμανικό Τύπο – που ζητούν παραίτησή του μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, υπογράμμισε: «Δεν είμαι ούτε κουρασμένος ούτε άρρωστος, όπως λένε οι γερμανικές εφημερίδες. Θα παλέψω μέχρι την τελευταία μου πνοή για μία Ενωμένη Ευρώπη».