Τον προϋπολογισμό του 2015 παρουσίασε την Τετάρτη η Γαλλική κυβέρνηση, προσδιορίζοντας σε 21 δις ευρώ τα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να τηρήσει τους στόχους του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τη μείωση του ελλείμματος πριν από το 2014, δηλαδή τέσσερα χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά υποσχεθεί. 

Ads

Η απόφαση της Γαλλίας να ανακοινώσει παράταση για την υλοποίηση των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητάς προκάλεσε την αντίδραση του Βερολίνου και συγκεκριμένα της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σημείωσε τη σημασία της τήρησης των δεσμεύσεων. «Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε στο σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι η κρίση βρίσκεται πλήρως πίσω μας. Γι’ αυτό είναι τώρα σημαντικό για όλους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους με αξιόπιστο τρόπο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη μέλη. Αποτελεί ευθύνη καθενός κράτους να κάνει τη δουλειά του για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά του».

Προϋπολογισμός μειώσεων 21 δις

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, που παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2015 σε συνέντευξη, ανέφερε πως εκτιμάται ανάπτυξη 1% για το2015, με τον πληθωρισμό καθηλωμένο στο 0,9 % ενώ το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται φθάνοντας στο 97,2 % του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 4,3%. Το 2016, το χρέος θα ανέβει ακόμα 2 ποσοστιαίες μονάδες (98%), η κατάσταση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα αρχίσει να βελτιώνεται από το 2017 πετυχαίνοντας ένα έλλειμμα κάτι λιγότερο του 3%.

Ads

«Οι υποσχέσεις όμως δεσμεύουν όσους τις πιστεύουν, λέει ένα γαλλικό ρητό γι’ αυτό και οι Γάλλοι ενδιαφέρονται περισσότερο να δουν στην πράξη πως θα καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει μέσα στο 2015 τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ για τα οποία έχει δεσμευθεί. Για την εξοικονόμησή τους οι κρατικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 7,7 δισεκατομμύρια και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τις περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνική ασφάλιση», αναφέρει η Deutsche Welle και συνεχίζει: Με τον προϋπολογισμό επιβεβαιώθηκαν οι φοροελαφρύνσεις για τα κατώτερα στρώματα φορολογούμενων, όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, ενώ για πρώτη φορά δεν προβλέπονται φορολογικές επιβαρύνσεις γενικού χαρακτήρα. Προβλέπονται όμως επιβαρύνσεις σε ειδικούς τομείς όπως η αύξηση κατά 2 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης.«Αποδέχομαι τη σοβαρότητα που πρέπει να έχει ο προϋπολογισμός, αρνούμαι όμως τη λιτότητα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών».