Το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, δεν επικράτησε σε καμία περιφέρεια στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών, από τις συνολικά 13 περιφέρειες, 7 κερδίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικόλα Σαρκοζί, 5 οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ, καμία το κόμμα της Λεπέν.

Η 47χρονη Μαρίν Λεπέν είναι η μεγάλη ηττημένη συνολικά, αλλά ειδικά στον βορρά.

image

Ads

Ενώ, η ανιψιά της, η 26χρονη Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η ηττημένη στον νότο και ο Φλοριάν Φιλιππό, 34 ετών, ηττημένος στα ανατολικά.

image

Ποιος «πήρε» το Παρίσι

Μεταξύ των πολύτιμων περιφερειών που «έπεσαν» πάντως, στους Συντηρητικούς ήταν αυτή του Παρισιού, που επί σειρά ετών κέρδιζαν οι σοσιαλιστές.

Το Εθνικό Μέτωπο έχασε σε όλες τις περιφέρειες, μετά από την κυριαρχία του στον πρώτο γύρω των εκλογών. Οι Συντηρητικοί είχαν μεγάλη άνοδο ενάντια των κυβερνώντων σοσιαλιστών, αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη της Γαλλίας. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος της Le Figaro «Περιφερειακές: Η δεξιά κερδίζει την αριστερά, το FN υπό έλεγχο». 

Οι συντηρητικοί βοηθήθηκαν προς τη νίκη στις δύο αναμετρήσεις με την Λεπέν, από τους σοσιαλιστές, οι οποίοι απέσυραν τους υποψηφίους τους, ζητώντας από τους ψηφοφόρους τους να δώσουν τη ψήφο τους στους συντηρητικούς.

Η αποτυχία του Εθνικού Μετώπου να κερδίσει έστω και μία από τις έξι περιφέρειες στις οποίες ηγούνταν, δεν εμπόδισε το αντιμεταναστευτικό κόμμα από τις βλέψεις του προς τις προεδρικές εκλογές του 2017, τον τελικό στόχο της Λεπέν.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τη συμμετοχή να έφθασε στο 57,5% με 59% συγκριτικά με 43,1% την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη του Monde. Το ποσοστό είναι πάνω από δέκα μονάδες υψηλότερο συγκριτικά με τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών του 2010 (43,47%) και έξι μονάδες πάνω από τις αντίστοιχες εκλογές του 2014 (51,24%).

image

Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η Λεπέν πήρε 42,8% των ψήφων σε σχέση με το 57% του Μπερτράν. Η ανηψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, πήρε 46% στα νοτιοανατολικά (Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή), σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.