Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε την Τρίτη το θάνατο ενός εκ των τραυματιών της Νάντ, όπου άνδρας έριξε το αυτοκίνητό του, ένα ημιφορτηγό, πάνω σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα. Εν τω μεταξύ η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στους δρόμους της χώρας θα αναπτυχθούν στρατιώτες για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημόσιων χώρων.

Ads

«Μόλις ενημερώθηκαν ότι υπήρξε ένας θάνατος στη Νάντ», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο επίσκεψής του στο γαλλικό αρχιπέλαγος των νήσων Αγίου Πέτρου και Μιχαήλ. Στη συνέχεια διευκρινίστηκε πως πρόκειται για «κλινικό θάνατο» ενός εκ των δέκα τραυματιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο δράστης της επίθεσης φέρεται να φώναξε «Ο Αλάχ είναι μεγάλος» και κατόπιν αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι εννέα φορές. Επιθέσεις από άνδρες οι οποίοι φώναζαν την ίδια φράση έγιναν το Σάββατο και την Κυριακή, στις πόλεις Τουρ και Ντιζόν, η πρώτη κατά αστυνομικών, οι οποίοι σκότωσαν τον δράστη και η δεύτερη και πάλι κατά ανύποπτων πολιτών.

Ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε πως οι τρεις επιθέσεις που σημειώθηκαν από το Σάββατο στη χώρα «δεν συνδέονται μεταξύ τους, προφανώς». «Όμως υπάρχει μια ακολουθία και αυτό δικαιολογεί μεγαλύτερη επαγρύπνηση», πρόσθεσε. «Όμως υπάρχει μια ακολουθία και αυτό δικαιολογεί μεγαλύτερη επαγρύπνηση», πρόσθεσε. «Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πανικό, στον φόβο», επεσήμανε, ενώ σημείωσε ότι μόνο η επίθεση του Σαββάτου είχε «τρομοκρατικό χαρακτήρα».

Ads

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ανακοίνωσε πως «τις επόμενες ώρες» στη Γαλλία θα αναπτυχθούν «200 με 300 επιπλέον στρατιώτες» με στόχο την «ενίσχυση της ασφάλειας στους δημόσιους χώρους». «Θέλουμε να προστατεύσουμε και να καθησυχάσουμε τους Γάλλους και να τους πούμε ότι οι κρατικές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να κινητοποιηθεί το σύνολο των υπηρεσιών ασφαλείας και δικαιοσύνης. Για να γίνει αυτό «200 με 300 επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν τις επόμενες ώρες» στους δρόμους και «θα αυξηθεί ο αριθμός των περιπολιών» στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Σημειώνεται πως ήδη στους δρόμους της Γαλλίας έχουν αναπτυχθεί «780 χωροφύλακες και στρατιώτες βάσει του σχεδίου Vigipirate», που τίθεται σε εφαρμογή στη Γαλλία στη διάρκεια εορτασμών ή ειδικών απειλών. Οι περιπολίες «θα γίνονται κατά προτεραιότητα σε πολυσύχναστα μέρη: εμπορικές περιοχές, κέντρα πόλεων, σιδηροδρομικοί σταθμοί και μέσα μεταφοράς», διευκρίνισε ο Βαλς.