Ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, κατά τη διάρκεια της οποίας σφαγιάστηκε ένας ηλικιωμένος ιερέας, αναγνωρίστηκε ως ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς, γεννηθείς στην Γαλλία, δήλωσε αργά το βράδυ, ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολάν.

Ads

Όπως τόνισε ο Μολάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Κερμίς βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές έπειτα από δύο αποτυχημένες του απόπειρες να φτάσει στη Συρία πέρυσι.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι τον Μάρτιο του 2015 ο Κερμίς, με καταγωγή από την πόλη της Νορμανδίας στην οποία συνέβη η επίθεση, είχε προφυλακιστεί με κατηγορίες για σχέσεις με μια τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό τον όρο να φεύγει από το σπίτι του για λίγες μόνο ώρες την ημέρα και να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Ωστόσο, ο Κερμίς ήταν χωρίς επιτήρηση καθημερινά, μεταξύ 8:30 π.μ. και 12:30 μ.μ. 

Ads

image

Η αστυνομία έχει επίσης, συλλάβει έναν 17χρονο αλγερινής κατατωγής, τον οποίο και ανακρίνει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Γαλλία: Γνωστός στις αρχές ο ένας από τους δράστες της επίθεσης στην εκκλησία

Οι δράστες βιντεοσκόπησαν τον αποκεφαλισμό του ιερέα

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τη δολοφονία του ιερέα -ενός μετριοπαθούς κληρικού, ιδιαιτέρως αγαπητού στους ενορίτες του, παρότι εδώ και μία δεκαετία είχε συνταξιοδοτηθεί- είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν αποτροπιασμό. 

image

Σύμφωνα με μια μοναχή που γλίτωσε από τη σφαγή, οι δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία του Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ υποχρέωσαν τον 86χρονο ιερέα να γονατίσει πριν τον εκτελέσουν και βιντεοσκόπησαν τη δολοφονία.

Η μοναχή, που μίλησε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ήταν μεταξύ των ανθρώπων που κρατήθηκαν όμηροι από τους δράστες κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας στην εκκλησία, κοντά στη Ρουέν.

«Τον ανάγκασαν να γονατίσει, εκείνος προσπάθησε να αμυνθεί και έτσι ξεκίνησε η τραγωδία», είπε η αδελφή Ντανιέλ στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.

Όπως εξήγησε, η ίδια κατάφερε να διαφύγει τη στιγμή που ο ένας από τους δράστες σκότωνε τον ιερέα.

Η απειλή επίθεσης κατά τόπων χριστιανικής λατρείας ήταν πάντα ένα ζήτημα, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, μετά την αποτυχία του σχεδίου επίθεσης κατά καθολικής εκκλησίας στο Βιλζουίφ, στα περίχωρα του Παρισίου, τον Απρίλιο 2015.

Το χτύπημα καταδίκασαν επίσης, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Βατικανό.