Νέος κύκλος διαδηλώσεων εξελίσσεται σε όλη τη Γαλλία σε ένδειξη αντίθεσης στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμμανουέλ Μακρόν.

Ads

Πρόκειται για την «11η ημέρα απεργίας», η οποία έρχεται μετά τη συνάντηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και των εργατικών συνδικάτων που δεν έδωσε λύση.

Οι διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης -που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη- έχουν οδηγήσει μεγάλα πλήθη να λάβουν μέρος σε συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν από τα συνδικάτα.

Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι 400.000 διαδηλωτές λαμβάνουν μέρος στις κινητοποιήσεις στο Παρίσι.

Ads

Εισβολή διαδηλωτών στα γραφεία της BlackRock

Νωρίτερα πάντως σημειώθηκαν επεισόδια στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας κι άλλων πόλεων – διαδηλωτές από το black block συγκρούονται με δυνάμεις.

Σύμφωνα μάλιστα με γαλλικά ΜΜΕ, δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας BlackRock στο Παρίσι.

Τραγουδώντας δυνατά το αγαπημένο τραγούδι των διαδηλωτών, «On est là» («Είμαστε εδώ»), οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κτίριο ύστερα από περίπου μισή ώρα, έχοντας ρίξει κροτίδες.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την απόσυρση της μεταρρύθμισης»

«Αυτό που κάνουν όσοι βρίσκονται στην εξουσία, ο λαός μπορεί θα το αναιρέσει», φώναζαν διαδηλωτές στην πόλη Ρεν της δυτικής Γαλλίας, κρατώντας πανό που έγραφαν: «Πάλεψε για τις συντάξεις μας» και «Απεργία, αποκλεισμός, Μακρόν φύγε».

Οι ηγέτες των συνδικάτων και οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση ήταν η απόσυρση της νομοθεσίας, μια επιλογή που η Μπορν και ο Μακρόν έχουν επανειλημμένα απορρίψει.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την απόσυρση της μεταρρύθμισης», δήλωσε η νέα ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, κατά την έναρξη της συγκέντρωσης στο Παρίσι.

Ο Λοράν Μπερζέρ, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας CFDT, κάλεσε «ένα μέγιστο αριθμό εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, να συμμετάσχουν στις πορείες σε όλη τη Γαλλία».

Οι πορείες της Πέμπτης θα μπορούσαν να παρέχουν μια ένδειξη για το εάν οι συγκεντρώσεις χάνουν τη δυναμική τους ή όχι.

Η προηγούμενη ημέρα των διαδηλώσεων στις 28 Μαρτίου προσέλκυσε μικρότερα πλήθη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, με 740.000 άτομα να διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα σε σύγκριση με το ρεκόρ 1,28 εκατομμυρίων που σημειώθηκε στις 7 Μαρτίου.