Επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος του Μαρκ Ρούτε, του VVD, με 31 έδρες έδειξαν τα πρώτα exit polls που δημοσιεύθηκαν λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, περίπου στις 10 το βράδυ, ώρα Ελλάδας. 

Ads

Το PVV του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς έρχεται δεύτερο με 19 έδρες. Τον ίδιο αριθμό εδρών (19), βάσει του exit poll, κερδίζουν η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι Δημοκράτες 66 (D66). Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εκτιμάται πως λαμβάνουν 16 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) 14 και το Κόμμα Εργασίας (PvdA) 9 έδρες.

Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των exit polls τότε πρόκειται για μια κατάρρευση του σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος PvdA (S&D), το κόμμα δηλαδή του Γερούν Ντάισελμπλουμ, το οποίο φέρεται να κατρακυλά από το 24.8% στο 6%.

Η συμμετοχή έφτασε σε ποσοστό – ρεκόρ των τελευταίων 31 χρόνων. Ειδικότερα το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012.

Ads

Αναλυτικά και σύμφωνα πάντα με τα exit polls, τα κόμματα συγκεντρώνουν:

  • VVD – Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 31 εκ των 150 εδρών.
  • PVV – Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες
  • CDA – Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες
  • D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες
  • GroenLinks- Οικολόγοι Πράσινοι: 16 έδρες

Προβάδισμα στον κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε δίνουν τα exit poll για τη σύνθεση της νέας ολλανδικής βουλής, στην πρώτη από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καθορίσουν τις νέες πολιτικές ισορροπίες και την επιρροή των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το VVD εμφανίζεται να συγκεντρώνει 31 έδρες σε σύνολο 150 εδρών έναντι 19 του κόμματος PVV του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς.

Η πρώτη αντίδραση που ήρθε από το στρατόπεδο του Ρούτε και ειδικότερα από τον εκπρόσωπο του ήταν πανηγυρική: «Οι ψηφοφόροι μας εμπιστεύτηκαν ξανά«, δήλωσε. Σημειώνεται πως ο Ρούτε μπορεί να προηγείται ωστόσο ο αριθμός των εδρών που συγκεντρώνει είναι μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στον αντίποδα στο στρατόπεδο του Γκέερτ Βίλντερς υπάρχει απογοήτευση καθώς το ποσοστό του είναι σύμφωνα με τα exit polls πολύ μικρότερο από αυτό που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις οι οποίες τον έδειχναν να προηγείται. Σε ανάρτησή του στο Τwitter o επικεφαλής της ακροδεξιάς εμφανίστηκε να παραδέχεται την ήττα του: «Σας ευχαριστώ. Κερδίσαμε έδρες«, ανέφερε και πρόσθεσε «Ο Ρούτε δεν έχει τελειώσει μαζί μου».

Το κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα καθώς και κυρίως οι Οικολόγοι Πράσινοι (με 19 έδρες) φαίνεται να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των κομμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Σταθεροποιημένοι εμφανίζονται οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ το ποσοστό του Εργατικού Κόμματος στο οποίο ανήκει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης και πρόεδρος της Ευρωομάδας, εμφανίζεται να καταποντίζεται με μόλις 9 έδρες.