Την πόρτα της εξόδου το συντομότερο δυνατό έδειξε στη Μεγάλη Βρετανία, που μπορεί να γίνει και… Μικρή, το Eurogroup στην πρώτη του συνεδρίαση μετά το Brexit. Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έγινε μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων του βρετανικού δημοψηφίσματος, ενώ συζητήθηκαν και τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ads

Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ταχείας διευθέτησης της αποχώρης της Βρετανίας από την ΕΕ. «Όσο νωρίτερα μπορεί να επιλυθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι», είπε και σημείωσε ακόμη πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις για το Brexit, το οποίο προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι συνέπειες του Brexit βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. «Είναι το πρώτο μας συμβούλιο μετά την ψηφοφορία. Ανταλλάσσουμε απόψεις και κάνουμε τις πρώτες μας αναλύσεις για τις συνέπειες του Brexit», ανέφερε. «Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές. Πρέπει να εργαστούμε για να τις περιστείλουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ, από την πλευρά του  χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι αναλαμβάνει την Τετάρτη επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά απαίτησε να υπάρξει μια «ταχεία απόφαση» σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή νέων εκλογών ή όχι, ώστε οι αγορές να εξέλθουν από το κλίμα της «αβεβαιότητας».

Ads

«Θεωρώ ότι θα υπάρξει ένα “λάιτ Brexit”, ότι η Σκοτία δεν θα εγκαταλείψει (την ΕΕ), ότι πιθανόν η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ και ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε αναμφίβολα να γίνει “Μικρή Βρετανία”», υποστήριξε ο Σέλινγκ.