Στο Euro Working Group παραπέμπει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας το ζήτημα για την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ads

Στην πρώτη αξιολόγησή που έλαβε υπόψη του ο ESM, ώστε να αποφασίσει για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων βάσει του αιτήματος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρεται πως «τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν έντονη ανησυχία τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της συμφωνία στο θέμα των συντάξεων».

Ωστόσο σημειώνεται πως «ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018 παρόλο που αυξάνουν το ρίσκο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων αν αυτά τα μέτρα επεκταθούν στο μέλλον».

«Τα μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου», αναφέρεται. 

Ads