Από τον Κωστα Γαβρά ως τον Σλαβόι Ζιζεκ, και τον Φελίπε Γκονζάλες ως τον Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, δεκάδες Ευρωπαίοι διανοούμενοι τονίζουν με κοινή επιστολή τους την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει μια παγκόσμια δημοκρατική δύναμη.

Ads

Στην επιστολή που δημοσιεύεται σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και στην ιταλική La Repoubblica, οι ευρωπαίοι διανοούμενοι επισημαίνουν ότι «σήμερα, εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση την πρώτη δημοκρατική, πολυεθνική και πολύγλωσση δύναμη, που χτίστηκε από τους πολίτες της και ανοιχτή στον κόσμο».

Όπως τονίζουν: «Η κρίση Covid-19 λειτούργησε ως καταλύτης, υπενθυμίζοντας πόσο επισφαλείς είναι οι ζωές μας και πόσο αλληλένδετη είναι η μοίρα μας. Η πανδημία και η κρίση που ακολούθησε υπογράμμισαν τη σημασία της Ευρώπης σε έναν νέο πολυπολικό κόσμο και την ανάγκη να είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες οικολογικές, οικονομικές, κοινωνικές, υγειονομικές προκλήσεις. Η κρίση αποκάλυψε επίσης τη μοναδικότητα του οικονομικού και κοινωνικού μας μοντέλου.

Σε αυτήν την άνευ προηγουμένου ιστορική περίοδο, και παρά τους ισχυρούς και παραπλανητικούς πειρασμούς, η Ένωση επέλεξε να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, κατανοώντας πως το «ο καθένας για τον εαυτό του» είναι αντιπαραγωγικό. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, οι Ευρωπαίοι τόλμησαν να εφεύρουν νέες μορφές αλληλεγγύης, δημιουργώντας ένα συλλογικό σύστημα υποστήριξης για επιχειρήσεις και πολίτες που πλήττονται από την ανεργία και αναπτύσσοντας ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο ανάκαμψης όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής, τη φιλοσοφία και τις προϋποθέσεις για τον σεβασμό του κράτους πρόνοιας.

Ads

Μια Ένωση που έχει μάθει από την κρίση να ενισχύει την ανθεκτικότητά της και να προστατεύει καλύτερα τους πολίτες της. Ενώ από τη μια πλευρά χαίρομαστε για όλα αυτά, από την άλλη γνωρίζουμε ότι αυτές οι δράσεις και αυτά τα σχέδια έχουν νόημα μόνο εάν εξυπηρετούν τα διαρκή συμφέροντα των πολιτών της Ένωσης και αποτελούν μέρος της προοπτικής αναβίωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου. Υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος να επιβληθούν κανόνες και τρόποι ζωής που δεν θέλουμε, ειδικά στον ψηφιακό τομέα, που κυριαρχείται από μερικές de facto μονοπωλιακές πλατφόρμες.

Ποια είναι η εναλλακτική λύση; 

Πρώτον, να δοθεί στον εαυτό του τα μέσα για να είναι σε θέση να εφαρμόσει συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, διατηρώντας παράλληλα τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις · την επέκταση της κάλυψης ανεργίας και της εισοδηματικής στήριξης για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων επισφαλών, άτυπων ή αυτοαπασχολούμενων.

Παρά τη σημαντική οικονομική δέσμευση, δεν έχει γίνει πραγματικός προβληματισμός σχετικά με την ποιότητα των επενδύσεων που είναι απαραίτητες για να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη βιώσιμη και κοινωνικά περιεκτική ανάπτυξη.

Προς το παρόν, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης που καταρτίζονται και που θα χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια, θα συνεχίσουν τα παλιά ψηφιακά και οικολογικά έργα που είναι πλέον ξεπερασμένα. 

Είναι επείγον να διορθωθεί η κατάσταση και να εμπλακούν καλύτερα οι κοινωνικοί εταίροι και οι πολίτες στις επιλογές που πρέπει να γίνουν, προωθώντας παράλληλα επενδύσεις με μια πραγματικά ευρωπαϊκή διάσταση, ικανή να σφυρηλατήσει ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο, το οποίο περιλαμβάνει μια φιλόδοξη Πράσινη Νέα Συμφωνία.

Είναι η επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου που θα εξαλείψει τη δυσπιστία μεταξύ των «λιτό» και «δαπανών» και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν πραγματικό μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο μόνος που μπορεί να κάνει την Ευρώπη μια οικονομική δύναμη, οικολογικά και πολιτιστικά του 21ου αιώνα.

Δεύτερον, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης πρέπει να αποτελέσει εμπειρία πραγματικής δημοκρατικής συμμετοχής πολιτών. Η φιλοδοξία του πρέπει να είναι σαφής: να οικοδομήσουμε ένα μελλοντοστραφές, τολμηρό και κοινό όραμα για το μέλλον μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Η εμπειρία του WeEuropeans, που έφτασε τα 38 εκατομμύρια πολίτες σε 27 χώρες και σε 24 γλώσσες, δείχνει ένα πραγματικό ενδιαφέρον και ανάγκη των ευρωπαίων πολιτών να συμμετάσχουν στον καθορισμό του κοινού μας μέλλοντος μέσω μιας νέας μορφής μόνιμης συμμετοχικής και σκόπιμης δημοκρατίας, η οποία θα ολοκληρώσει τις αντιπροσωπευτικές μας δημοκρατίες. Μόνο αυτή η νέα δημοκρατική ώθηση, που δίνει ζωή σε μια πραγματική ευρωπαϊκή ιθαγένεια, θα είναι σε θέση να διαμορφώσει μια Ένωση ευημερίας, συνύπαρξης και ειρήνης, ικανή να προσφέρει ευκαιρίες σε όλους.

Μια Ένωση η οποία, κινητοποιώντας πολίτες, κράτη, δημόσιες αρχές και κοινωνικούς εταίρους, είναι σε θέση να παρέχει συγκεκριμένες λύσεις στην αύξηση της ανισότητας και της ανεργίας · που συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη. που εγγυάται και υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις αξίες της ενότητας, ελευθερίας, αλληλεγγύης και δημοκρατίας. Το επείγον σήμερα είναι να εφοδιαστούν με νόμιμα, αποτελεσματικά και γρήγορα εργαλεία λήψης αποφάσεων.

Αυτή η ικανότητα λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητη σε μια στιγμή επιτάχυνσης των τεχνολογικών μετασχηματισμών και της εξισορρόπησης των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων.

Οι ισχύουσες Συνθήκες επιτρέπουν τη μετάβαση από την ομοφωνία σε ειδική πλειοψηφία σε ορισμένους τομείς. Εφαρμόζουμε ειδική πλειοψηφία σε όλες τις πολιτικές και δράσεις της Ένωσης το συντομότερο δυνατό. Ας προχωρήσουμε από ένα αδύναμο σύστημα συνεργασίας σε ένα κοινό κατασκευαστικό έργο!

Λυπούμαστε για την αποχώρηση των βρετανών φίλων μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα δημιουργηθεί μια ειδική και εξαιρετικά πυκνή σχέση με το Λονδίνο. Εάν όμως υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να αντληθεί από την ένταξη και την αναχώρησή τους, είναι ότι όσο περισσότερες εξαιρέσεις γίνονται αποδεκτές για ένα κράτος μέλος, τόσο λιγότερο θα έχει ένα πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε την ενότητα της Ένωσης μας πραγματικότητα. Επιτρέψτε μας να είμαστε σαφείς: αυτό θα είναι δυνατό μόνο αν εκτιμήσουμε την ποικιλομορφία μας και την πολιτιστική, οικονομική, κοινωνική και ιστορική συμβολή του καθενός.

Βρίσκουμε επιτέλους το θάρρος να βάλουμε τον πολιτισμό στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού έργου για να γίνουμε για άλλη μια φορά το σπουδαίο κέντρο παγκόσμιας δημιουργίας ικανό να προσελκύσει τα καλύτερα ταλέντα στον πλανήτη.

Όμως, πρέπει να επαναληφθεί, αυτό το νέο ευρωπαϊκό στάδιο θα είναι δυνατό μόνο εάν κάθε πολίτης καταλάβει το ευρωπαϊκό σχέδιο χάρη στη θεσμοθέτηση μιας διαδικασίας συνεχούς, διαφανούς, χωρίς αποκλεισμούς διαβουλευτικής δημοκρατίας ικανής να εγγυηθεί τη συγκεκριμένη εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να γίνει το έργο της Ένωσης όλοι!

Το παράθυρο ευκαιριών είναι στενό, αλλά το πλαίσιο είναι ευνοϊκό τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συλλογική μας ευθύνη είναι τεράστια. Ας ενωθούμε, ενώ υπάρχει ακόμα χρόνος, οι δυνάμεις μας με αυτές των εκατομμυρίων πολιτών που από τις τέσσερις γωνιές της Ένωσης μας είναι έτοιμες να δεσμευτούν για ένα καλύτερο μέλλον!»

Ποιοι Υπογράφουν:

Με πρωτοβουλία των συμπροέδρων του CIVICO Europa, Guillaume Klossa, πρώην μέλος της ομάδας προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και πρώην διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, και Francesca Ratti, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  • László Andor (HU), Οικονομολόγος, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος
  • Lionel Baier (CH), Σκηνοθέτης
  • Philippe de Buck (BE), πρώην Γενικός Διευθυντής της Business Europe
  • Brando Benifei (IT), Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ομάδα S&D, Πρόεδρος της Ομάδας Altiero Spinelli
  • Massimo Cacciari (IT), φιλόσοφος, πρώην δήμαρχος της Βενετίας, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Jasmina Cibic (SLO), Καλλιτέχνης
  • Daniel Cohn-Bendit (FR / DE), πρώην Πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Paul Dujardin (BE), Γενικός Διευθυντής της BOZAR
  • Pascal Durand (FR) Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ομάδα Renew Europe
  • Anthony Ferreira (FR), Γενικός Γραμματέας του CIVICO Europa
  • Michele Fiorillo (IT), φιλόσοφος, συντονιστής του δικτύου CIVICO Europa
  • Cynthia Fleury (FR), Φιλόσοφος
  • Markus Gabriel (DE), Φιλόσοφος
  • Costa-Gavras (FR / GR), Διευθυντής
  • Felipe González (ES), πρώην πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος της ομάδας προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης ·
  • Sandro Gozi (IT), Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ομάδα Renew Europe, Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Ομοσπονδιακών (UEF), πρώην Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ·
  • Ulrike Guérot (DE), πολιτικός, ιδρυτής του εργαστηρίου European Democracy
  • Danuta Hübner (PL), πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ομάδα ΕΛΚ
  • Aleksander Kwasniewski (PL), πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • Philippe Lamberts, Συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων / ALE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Robert Menasse (AT), Ευρωπαίος συγγραφέας στη γερμανική γλώσσα
  • Jonathan Moskovic (BE), πρώην Συντονιστής G1000, Σύμβουλος για τη Δημοκρατική Καινοτομία
  • Stojan Pelko (SLO), φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, πρώην Υπουργός Πολιτισμού
  • Rosen Plevneliev (BG), πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • Nina راول (SE), Ιδρυτής του “Emerging Health Ventures”
  • Maria João Rodrigues (PT), πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Προοδευτικών Ευρωπαϊκών Σπουδών (FEPS) ·
  • Petre Roman (RO), πρώην πρωθυπουργός
  • Yvan Sagnet (CM), Writer, Ιδρυτής της Ένωσης NoCap.
  • Fernando Savater (ES), Φιλόσοφος
  • Roberto Saviano (IT), Συγγραφέας
  • Andreas Schwab (DE), Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ομάδα ΕΛΚ ·
  • Δρ. Daniela Schwarzer (DE), διευθυντής της DGAP
  • Gesine Schwan (DE), Πρόεδρος της πλατφόρμας διακυβέρνησης Humboldt-Viadrina
  • Denis Simonneau (FR), Πρόεδρος της EuropaNova
  • Claus Haugaard Sørensen (DK), πρώην Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Farid Tabarki (NL), Ιδρυτής του Studio Zeitgeist
  • Vaira Vike Freiberga (LT), πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • Guy Verhofstadt (BE), πρώην πρωθυπουργός, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ομάδα Renew Europe
  • Boštjan Videmšek (SLO), Δημοσιογράφος, Συγγραφέας;
  • Cédric Villani (FR), Μαθηματικός, Fields Medal, Μέλος της Εθνικής Συνέλευσης
  • Luca Visentini (IT), Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων
  • Sasha Waltz & Jochen Sandig (DE), αντίστοιχα Χορογράφος και διευθυντής της εταιρείας Sasha Waltz
  • Slavoj Žižek (SLO), Φιλόσοφος