Η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση του EuroWorking Group.

Ads

Πρόκειται για μέτρα που θα διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά- χωρίς να προσδιορίζεται η χρονική έκταση του στόχου αυτού- θα καλύπτουν απόλυτα το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενώ ζητήθηκε παράλληλα και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Αργά, το βράδυ της Πέμπτης, το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε ότι, η πλευρά των πιστωτών πρόκειται να παρουσιάσει αύριο, στην ελληνική κυβέρνηση, σχέδιο για τη φύση των προληπτικών μέτρων ίσων με το 2% του ΑΕΠ με ρήτρα ακύρωσης εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και οι απαιτούμενες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, δεν διεξήχθη διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα. Έγινε καταγραφή της κατάστασης και των αποκλίσεων στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ σε σχέση με αυτές των Ευρωπαίων αξιωματούχων και εκ των πραγμάτων αναγνωρίστηκε η ανάγκη για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• EuroWorking Group: Δυνατή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις 20 Φεβρουαρίου

• Επιμένει στη «σκληρή γραμμή» το ΔΝΤ – Η στήριξη στην Ελλάδα δεν είναι άνευ όρων

Χουλιαράκης: Καλύτερα μια χειρότερη λύση τώρα παρά μια καλύτερη σε πέντε μήνες

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο LSE (London School of Economics)  τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Σημείωσε ακόμη ότι «με το ΔΝΤ διαφωνούμε στο ύψος των πλεονασμάτων» και ότι «η ρίζα του προβλήματος είναι πόσο μεγάλη ελάφρυνση του χρέους προτίθενται να δεχτούν οι ευρωπαίοι εταίροι».

«Καλύτερα μια χειρότερη λύση τώρα παρά μια καλύτερη σε πέντε μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

Έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου με τους θεσμούς την Παρασκευή στις Βρυξέλλες

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ραντεβού στις Βρυξέλλες έδωσαν για αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πολ Τόμσεν, ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Μπενουά Κερέ.

Η συνάντηση, η οποία ορίζεται την επομένη του ΕuroWorkingGroup, είναι μία προσπάθεια απεμπλοκής προκειμένου να βρεθεί λύση και να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκτιμάται ότι οι δανειστές θα παρουσιάσουν τα μέτρα που ζητούν από την Αθήνα.