Μήνυμα στο Λονδίνο ότι τυχόν αίτημα για παράταση του Brexit, που φημολογείται ότι θα καταθέσει εντός των επόμενων ωρών η Τερέζα Μέι, θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένη αιτιολόγηση, καθώς και ότι μια παράταση θα σήμαινε αβεβαιότητα και κατ’ επέκταση κόστος, έστειλε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit εκ μέρους της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ.

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, ο Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι η παράταση του άρθρου 50 θα μπορούσε να αυξήσει τα οικονομικά και πολιτικά κόστη, προσθέτοντας πως η Ε.Ε. δεν θα έπρεπε να παρατείνει την αβεβαιότητα δίχως να έχει ένα πραγματικά καλό λόγο γι’ αυτό. Αν η Βρετανία ζητήσει παράταση η Ε.Ε. θα πρέπει να γνωρίζει τους λόγους, είπε και τόνισε ότι πρόκειται για κομβικό σημείο στις συνομιλίες.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση ότι η Μέι σκοπεύει να ζητήσει μια μικρή παράταση και μια μεγαλύτερη ως εναλλακτική, σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα ήταν επιφυλακτική σε τυχόν τέτοιο αίτημα απ΄ τη Βρετανία. «Σε κάθε περίπτωση, εναπόκειται στη Μέι να ανακοινώσει το εάν και πότε θα στείλει τη σχετική επιστολή και τόνισε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρέπει να προτείνει «κάτι καινούργιο» για να δικαιολογήσει την παράταση του άρθρου 50» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει τώρα να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες για Brexit χωρίς συμφωνία. Σημείωσε εξάλλου ότι και οι δύο πλευρές έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο στις σχετικές διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας πως έχει ήδη υπάρξει μια συμφωνία. Αν η Βρετανία θέλει να αποχωρήσει απ’ την Ε.Ε. συντεταγμένα αυτή η συμφωνία αποχώρησης είναι η μοναδική διαθέσιμη, υπογράμμισε.

Ads

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης έκανε γνωστό ότι σήμερα ή αύριο η Τερέζα Μέι πρόκειται να στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες, με αίτημα την παράταση του Brexit. Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης, που επικαλείται το BBC, ανέφεραν ότι η Μέι θα ζητήσει παράταση έως τις 30 Ιουνίου, με την επιλογή μιας μεγαλύτερης παράτασης. Άλλη πηγή εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η πρωθυπουργός δεν κατέστησε σαφές τι χρονικό περιθώριο θα ζητούσε ως εναλλακτική.

Το Παρίσι πάντως φρόντισε να υπενθυμίσει τη σκληρή γραμμή του στο θέμα. Αξιωματούχος των Ηλυσίων Πεδίων τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί παράταση στη Βρετανία αν η βρετανική κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μια αξιόπιστη νέα στρατηγική ή σχέδιο, που θα πρέπει να έχει την υποστήριξη της Βουλής.

Επιφυλάξεις έχουν διατυπώσει κι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων» για να υπάρξει συμφωνία συντεταγμένης βρετανικής εξόδου. Επίσης, «σημείωσε με ενδιαφέρον» την απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, που απέκλεισε τρίτη ψηφοφορία της συμφωνίας της Μέι χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

«Τώρα θα δούμε τι θα μας πει η Τερέζα Μέι, ποιες είναι οι επιθυμίες της- θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε. Θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά πώς η βρετανική κυβέρνηση αντιδρά σε αυτό που ειπώθηκε χθες στο κοινοβούλιο…Ως προς το πώς θα διαχειρισθούμε την κατάσταση, δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για πώς θα είναι τα πράγματα την Πέμπτη, η κατάσταση είναι υπερβολικά ρευστή», είπε.

Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει απ’ την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου.