Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε το συνέδριο του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στην Στουτγκάρδη, με εκατοντάδες διαδηλωτές να μπλοκάρουν το χώρο του συνεδρίου και την αστυνομία να προχωρά σε προσαγωγές και χρήση σπρέι πιπεριού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες προσήχθησαν πάνω από 400 διαδηλωτές του χώρους της Αριστεράς. 
 

image

Ads

image

Το κόμμα στο συνέδριό του, που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Στουτγάρδη, θέλει να συζητήσει το πρώτο βασικό του πρόγραμμα, το οποίο «ξεδιπλώνεται» σε 74 σελίδες.
 
Και σύμφωνα με τη Deutsche Welle περιλαμβάνει: Ευρώπη (Να τελειώνει το πείραμα του ευρώ!), εσωτερική πολιτική (απέλαση αλλοδαπών παραβατών, επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας), εξωτερική πολιτική (μεγάλης σημασίας η σχέση με την Ρωσία), εργασιακή πολιτική (κατάργηση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας), πολιτισμός (γερμανική κουλτούρα).
 
Το AfD εκτός από το προσφυγικό έχει και αντιισλαμική ατζέντα. Στο πρόγραμμα γίνεται λόγος σαφώς πως «το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία». Οι μιναρέδες «ως ισλαμικό σύμβολο κυριαρχίας» δεν γίνονται αποδεκτοί, το ίδιο και οι αναγγελίες προσευχής του μουεζίνη. Ακόμα ζητούν την κατάργηση της μπούργκας στα σχολεία καθώς και της μαντήλας.
 
Το κόμμα πάντως, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, δεν θέλει να πάρει θέση στο εάν και από ποιον θα χτίζονται τζαμιά και ποια θα είναι η εκπαίδευση του ιμάμη. Όπως τονίζουν, δεν τους ενδιαφέρει να παρέμβουν στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, αλλά να φέρουν στη δημόσια συζήτηση την προβληματική γύρω από το «πολιτικό Ισλάμ».