Την επανενεργοποίηση από το Μάρτιο του Κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα προτείνει η Κομισιόν.

Ads

Η επανενεργοποίηση, όπως διευκρίνισε ο Έλληνας Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ που σημαίνει πως θα αφορά μόνο τους παράτυπους μετανάστες που θα περάσουν στην ΕΕ μετά τις 15 Μαρτίου και όχι αυτούς που βρίσκονται ήδη σε κράτη μέλη.

Με την επανενεργοποίηση του Κανονισμού η χώρα θα πρέπει να δέχεται πίσω όσους μετανάστες έχουν περάσει παράτυπα στην ελληνική επικράτεια και συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα είχε βγει έκτος κανονισμού του Δουβλίνου από το 2011 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις. Για το λόγο αυτό είχε επιβληθεί και πολλά πρόστιμα στη χώρα.

Ads

Σημειώνεται πως η επανενεργοποίηση του Δουβλίνου δεν αφορά τις ευάλωτες ομάδες, όπως ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ενώ για κάθε επιστροφή θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους και των ελληνικών αρχών.

Παράλληλα Κομισιόν χαιρετίζει την πρόοδο που έχουν πετύχει η Ελλάδα και η Ιταλία στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη των αποτυπωμάτων και για το λόγο αυτό αποφάσισε να αρχειοθετήσει την διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είχε κινήσει εναντίον των δύο χωρών.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν και για την αύξηση των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη, οι οποίες έχουν φτάσει τα 1.000 άτομα το μήνα, ενώ η Κομισιόν κάνει έκκληση στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τον αριθμό στις 2.000 το μήνα από τον Απρίλιο του 2017.

Πάντως παρά την πρόοδο η καθυστέρηση των κρατών μελών είναι μεγάλη δεδομένου ότι ενώ έχουν δεσμευθεί να παίρνουν από την Ελλάδα 30.000 πρόσφυγες ετησίως, τους τελευταίους 12 μήνες έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα μόλις 6.212 πρόσφυγες.