Ακόμη μία ελπιδοφόρα αχτίδα ζωής μέσα στο σκοτάδι της προσφυγιάς έλαμψε πάνω στο πλοίο Aquarius των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Mediterranee ανοικτά της Ιταλίας, με τη γέννηση ενός μωρού προσφυγόπουλου, στο οποίο δόθηκε το όνομα «Θαύμα».

Ads

Ο Ναμέντ Μίρακλ, βάρους 2,8 κιλών, είναι το πρώτο μωρό που αντικρίζει το φως της ζωής φέτος στο συγκεκριμένο πλοίο και το έκτο συνολικά σε τέτοιες συνθήκες. Μητέρα και μωρό χαίρουν άκρας υγείας. Όταν έφεραν τον νεογέννητο Ναμέντ στο κατάστρωμα οι πρόσφυγες τον υποδέχθηκαν με χορούς και τραγούδια.

Η μητέρα του είπε ότι την κρατούσαν αιχμάλωτη δουλέμποροι στη Λιβύη, την έδερναν, της έδιναν λιγοστή τροφή και της ζητούσαν χρήματα για να την αφήσουν ελεύθερη. Όμως η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει και μαζί με 68 άλλους πρόσφυγες απέπλευσε την περασμένη Πέμπτη με φουσκωτό σκάφος επιχειρώντας να περάσει στην Ιταλία.

Πάνω από 1.800 πρόσφυγες διέσωσαν σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων το τελευταίο τριήμερο, ενώ ανέσυραν και τη σορό ενός Αφρικανού που δεν κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του να περάσει στην Ευρώπη.

Ads

Οι αφίξεις από τη Λιβύη έχουν μειωθεί φέτος κατά 85% καθώς η Ιταλία συνδράμει στη λιβυκή ακτοφυλακή για να εμποδίσει τον απόπλου των δουλεμπορικών, αλλά η καλοκαιρία του τελευταίου διαστήματος βοηθά τους διακινητές.

Το Aquarius μετέφερε χθες συνολικά 70 άτομα στην Κατάνη της Σικελίας προτού αποπλεύσει ξανά με προορισμό τα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Η αύξηση των αφίξεων σηματοδοτεί κατά τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά μια προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης που προσπαθεί να συγκροτήσει με το Κίνημα 5 Αστέρων. «Οι συνηθισμένες δυνάμεις μας απειλούν με τα σκάφη των μεταναστών», έγραψε στο Twitter o Ματέο Σαλβίνι, που έχει δεσμευτεί ότι θα απελάσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες αν ανέβει στην εξουσία.