Μέχρι πρότινος ένας χαρτογράφος που είχε βρει τυχαία ένα παγοπέδιλο στην Βόρεια Ιταλία πίστευε ότι εκείνο ήταν από τον περασμένο αιώνα και το κρατούσε στο γραφείο του ως ενθύμιο. Μετά από μία συζήτηση με έναν φίλο του αρχαιολόγο όμως του μπήκαν υποψίες… κι έτσι το έδωσε για ραδιοχρονολόγηση, ανακαλύπτωντας ότι το εύρημα του είναι ηλικίας 6.000 ετών!

Ads

Xαρακτηριστικό είμναι μάλιστα ότι αν και τόσο παλιό, μοιάζει πολύ με τη σημερινή μορφή των παγοπέδιλων.

image

Το παγοπέδιλο χρονολογείται από το 3800-3700 π.Χ. Αυτό το καθιστά κατά 600 χρόνια μεγαλύτερο από τον διάσημο άνθρωπο των πάγων Ötzi, που βρέθηκε το 1991, μόλις επτά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που το παπούτσι ανακαλύφθηκε.

Ads

image
Παρουσιάζοντας το αυτή την εβδομάδα σε μία συνέντευξη Τύπου, οι επιστήμονες που το εξέτασαν ανέφεραν μάλιστα ότι το φτιαγμένο από ξύλο σημύδας παγοπέδιλο είναι το παλαιότερο στον κόσμο.

Η Κατρίν Μαρτζόλι, διευθύντρια του γραφείου αρχαιολογικών μνημείων του νότιο Τιρόλου, επεσήμανε επίσης στη συνέντευξη Τύπου, πως τα χιονοπέδιλα ήταν σχεδόν πανομοιότυπα με εκείνα που φορούσαν στην περιοχή μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως οι αρχαίοι παγετώνες που λιώνουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα φέρουν στο μέλλον στην επιφάνεια ένα μεγάλο αριθμό προϊστορικών ευρημάτων.