Στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, αύριο, λαμβάνει χώρα το State of the Union, η ετήσια ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν στο ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση της Ένωσης. Η φετινή ομιλία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ γίνεται μέσα σε ένα θολό οικονομικά τοπίο στην Ευρώπη και λίγες μόνο μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές που θα καθορίσουν σημαντικά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ads

Ακριβώς έξω από την αίθουσα του κοινοβουλίου, όμως, σήμερα πραγματοποιείται για πρώτη φορά ένα εναλλακτικό state of the union: Τέσσερις ευρωβουλευτές της Αριστεράς, ο João Pimenta Lopes, από την Πορτογαλία, ο Στέλιος Κούλογλου, η Marisa Matias, επίσης από την Πορτογαλία και ο Matt Carthy από την Ιρλανδία απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού σε ένα facebook live debate.

Τι έγινε αυτό τον χρόνο με τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς τα που πιστεύουν ότι πρέπει να κατευθυνθούν οι εξελίξεις;

Οι σύγχρονοι ήρωες, οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος, είναι πιο προστατευμένοι από ότι ένα χρόνο πριν; Και αν ναι πόσο ικανοποιητική είναι η κατάσταση τώρα;

Ads

Τι πρέπει να γίνει με το χρέος; Πως πρέπει η Ευρώπη να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές;

Αυτά τα θέματα απαντήθηκαν από τους ευρωβουλευτές. Στο debate κυριάρχησε το θέμα της απόπειρας λογοκρισίας στην έκθεση γελοιογραφίας που προετοίμαζε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Παρακολουθείστε εδώ το debate: