Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει να εξαχθούν μέσω αυτής ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα στην Ρωσία παραβιάζοντας έτσι το εμπάργκο που επέβαλε το Κρεμλίνο ως απάντηση τις κυρώσεις της Δύσης. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών είχε γίνει γνωστό πως πολλές εταιρίες του χώρου εξέταζαν αυτή την πλάγια οδό για να παρακάμψουν το εμπάργκο που δεν αφορά την Ελβετία που δεν είναι μέλος της ΕΕ. 

Ads

Η Ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Γεωργίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε σχετικά αιτήματα από τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών των φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντών και κρέατος αλλά δεν προχώρησε σε αδειοδοτήσεις. Μάλιστα υπογράμμισε πως η ελβετική νομοθεσία απαιτεί την πιστοποίηση των εξαγωγών τροφίμων για την υγιεινή, την οποία δεν μπορούν να κάνουν εάν τα προϊόντα αυτά μεταποιούνται εκτός των συνόρων της.

Αυτό δυσκολεύει τους ευρωπαίους στην ανεύρεση οδού για την παράκαμψη του αδιεξόδου στο οποίο τους έχει οδηγήσει το εμπάργκο του Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Στην Ελλάδα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ροδακινοπαραγωγών και της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος αξιοποίησης των προϊόντων τους ή της αποζημίωσής τους καθώς έμειναν εκτός της λίστας της Κομισιόν που απελευθέρωσε 125 εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση ορισμένων αγροτών. 

Ads

Την Τρίτη αποφασίστηκε η άμεση διάθεση των προϊόντων σε ευπαθείς ομάδες, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστο Γιαννακάκη, ενδέχεται αυτή να ξεκινήσει ακόμη και αύριο. «Κανείς δεν επιθυμεί την ύπαρξη παραγωγών δύο ταχυτήτων», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημειώνεται ότι η τιμή ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 26,9 λεπτά/κιλό διά μέσου των ομάδων παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Στο μεταξύ, στα 10 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος τη ζημιά για τους Έλληνες μεταφορείς σε ετήσια βάση, λόγω του εμπάργκο. Η Ομοσπονδία επισημαίνει την «ιδιαίτερα δεινή θέση» στην οποία βρίσκονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών διεθνών μεταφορών, υπογραμμίζοντας ότι από τη μία η ζημιά λόγω του εμπάργκο και από την άλλη «η άρνηση της κυβέρνησης και της Ε.Ε. να αποζημιώσει τους μεταφορείς» επιτείνουν την ασφυξία στον κλάδο. «H πλήρης αποτυχία της μεταρρύθμισης στο κλάδο των μεταφορών, η οικονομική κρίση και η παράνομη μεταφορά  είχε και έχει ως αποτέλεσμα το 60% περίπου των μεταφορέων να βρεθούν χωρίς εργασία ή στην καλύτερη περίπτωση να υποαπασχολούνται. Το νέο πρόβλημα που ήρθε να προστεθεί από το εμπάργκο στέλνει στη ανεργία άλλους 300 μεταφορείς», αναφέρει η ΟΦΑΕ που ζητά άμεση και πλήρη αποζημίωση των αυτοκινητιστών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συναντώμενος χθες με τους ροδακινοπαραγωγούς επέρριψε ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την «καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα κρίση» στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Όπως τόνισε πρόκειται για μια κρίση που «βυθίζει σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς» και ζήτησε να διαχωρίσει η Ελλάδα τη θέση της «από την ανόητη και αδιέξοδη λογική των κυρώσεων».