Η AstraZeneca έχασε την προθεσμία να δώσει σαφείς απαντήσεις στις Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

Ads

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες Corriere della Sera και La Rebbuplica, οι Βρυξέλλες, μέσω επιστολής που έστειλε η επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Σάντρα Γκαλίνα, προς την εταιρεία στις 19 Μαρτίου, καλούσαν την AstraZeneca, να «βρει λύσεις στις παραβιάσεις του συμβολαίου της εντός 20 ημερών από την ημερομηνία αποστολής της επιστολής». Παρ’ όλα αυτά, το χρονικό περιθώριο παρήλθε στις 8 Απριλίου με την φαρμακοβιομηχανία να μην απαντά και να αρνείται να σχολιάσει τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής, την οποία χαρακτήρισε «ειδοποίηση για την επίλυση διαφορών», ως πρώτο βήμα για να ξεκινήσει διάλογος ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

«Στο στάδιο που βρισκόμαστε», εξήγησε ο αξιωματούχος, «ακόμη αναμένουμε τα αναγκαία στοιχεία… Παραμένουμε σε επαφή με την AstraZeneca ώστε να διασφαλίσουμε την έγκαιρη παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ads

Η AstraZeneca από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, τα οποία επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της AstraZeneca σε επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη την περασμένη εβδομάδα ότι η μία από τις δύο παρτίδες (του εμβολίου) που ήταν προς παράδοση αυτήν την εβδομάδα χρειαζόταν να ελεγχθεί και θα παραδοθεί σύντομα», ανέφερε.

Υποστήριξε δε πως η εταιρεία είναι «στη σωστή πορεία» για να τηρήσει το πρόγραμμά της και σύμφωνα με τους Financial Times, η AstraZeneca προβλέπει ότι θα παραδώσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις στις 27 χώρες-μέλη, συν την Ισλανδία και τη Νορβηγία, αντί για 2,6 εκατομμύρια που ήταν το πλάνο της για αυτήν την εβδομάδα.

Σχολιάζοντας τις νέες εξελίξεις, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι η AstraZeneca δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και, συνεπώς, εμπαίζει τους Ευρωπαίους». Σημείωσε δε ότι αυτή η αναπάντητη επιστολή μπορεί να οδηγήσει στα δικαστήρια.

«Στείλαμε επίσημη προειδοποίηση, η οποία είναι η αρχή ενδεχόμενης δικαστικής διαδικασίας αν η εταιρεία δεν διορθώσει τα πράγματα», πρόσθεσε ο Μπον, που εκτίμησε ότι η πίεση στην AstraZeneca να αυξήσει την παραγωγή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη.

Σημειώνεται ότι, βάσει του συμβολαίου με τη φαρμακοβιομηχανία, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανέμεναν έως το τέλος Μαρτίου 120 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού, αλλά η AstraZeneca παρέδωσε μόλις 30,12 εκατ. Δόσεις. Αλλά και η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου δεν πήγε καλύτερα, καθώς η φαρμακοβιομηχανία παρέδωσε τα μισά εμβόλια από τα 2,6 εκατομμύρια που ήταν προγραμματισμένα.