«Η απότομη διόγκωση του κρατικού χρέους δημιουργεί τον κίνδυνο να επαναξιολογήσουν οι επενδυτές το κρατικό ρίσκο και να αναζωπυρώσει πιέσεις στις αδύναμες χώρες» προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ads

Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσίευσε την Τρίτη, η ΕΚΤ προβλέπει ότι τα ελλείμματα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα αυξηθούν κατά μέσο όρο στο 8% του ΑΕΠ, αρκετά πάνω από τα επίπεδα του 2008.

Το κρατικό χρέος στην ευρωζώνη αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ από το 86% που βρίσκεται σήμερα, με βάση τις εκιμήσεις της ΕΚΤ.

«Η πανδημία συνιστά μια μεσοπρόθεσμη πρόκληση στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας.

Ads

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ και στην Ιταλία το 160%, ενώ θα ανέλθει στο 130% στην Πορτογαλία και λίγο κάτω από το 120% στη Γαλλία και την Ισπανία.

«Αυτή η άνοδος που θα προκύψει στο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια επαναξιολόγηση του κρατικού ρίσκου από τους παράγοντες της αγοράς και να αναζωπυρώσει πιέσεις στις πιο ευάλωτες χώρες» επισημαίνεται στην έκθεση.

Η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει πάνω από το 15% του χρέους της την επόμενη χρονιά, ενώ το νούμερο αυτό είναι πάνω από 10% για τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Φινλανδία και την Πορτογαλία, αναφέρει η ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό» το μέγεθος των αποπληρωμών της επόμενης διετίας σε κάποιες χώρες.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, πριν από μία δεκαετία η παραδεδεγμένη οικονομική αντίληψη ήταν ότι πάνω από το 90% του ΑΕΠ το κρατικό χρέος παύει να είναι βιώσιμο. Αν και σήμερα οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο όριο, πολλοί συνεχίζουν να θεωρούν ότι μια άνοδος του κρατικού χρέους μπορεί να υπονομεύσει τις δαπάνες στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει στην έκθεση ότι μολονότι η «μεγάλη δημοσιονομική απάντηση» των χωρών της ευρωζώνης βοηθάει στον μετριασμό του κόστους της κρίσης του κοροναϊού και «προσφέρει μια πρώτη γραμμή άμυνας στις ανησυχίες βιωσιμότητας του χρέους», μια πιο δριμεία και παρατεταμένη οικονομική κάμψη θα «μπορούσε να αυξήσει μεσοπρόθεσμα τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Η πανδημία απειλεί να ενισχύσει τις υφιστάμενες οικονομικές αδυναμίες της ευρωζώνης, τονίζει η ΕΚΤ, αναφέροντας «τις υπερβολικά υψηλές τιμές των στοιχείων ενεργητικού, τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών, το υψηλό κρατικό χρέος και τα υψηλά ρίσκα όσον αφορά τη ρευστότητα και την πίστωση στον μη τραπεζικό τομέα».

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το λεγόμενο «θανάσιμο εναγκαλισμό» μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών που έχουν υψηλά επίπεδα κρατικών ομολόγων, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι αυτό «δημιουργεί ρίσκα αρνητικών αλληλεπιδράσεων από υποβαθμίσεις της αξιολόγησης του αξιόχρεου κρατών ή τραπεζών».