Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σειρά αλλαγών στον EFSM, οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη σύναψη ενός νέου δανείου-γέφυρα για την Ελλάδα και για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, το Συμβούλιο απλοποιεί τις διαδικασίες για τη σύναψη ενός τέτοιου δανείου, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου οπότε και η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, με τις τροποποιήσεις διασφαλίζεται ότι η χορήγηση οικονομικής στήριξης από τον EFSM σε κράτος μέλος της Ευρωζώνης θα είναι εγγυημένη, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα θωρακίζονται νομικά απέναντι σε κάθε δυνητικό κίνδυνο τα ευρωπαϊκά κράτη που δεν ανήκουν στο ευρώ.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι οι χώρες που βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης θα αποζημιώνονται άμεσα και στο ακέραιο για κάθε ζημία που ενδεχομένως υποστούν, εάν η χώρα που λαμβάνει την οικονομική στήριξη δεν κατορθώσει να αποπληρώσει εγκαίρως και σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται τη βοήθεια που έλαβε.

Ads