Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 που έπνιξαν στο αίμα το Παρίσι και στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους. 

Ads

Στη χώρα πραγματοποιούνται σήμερα μια σειρά εκδηλώσεων στην μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015, τόσο στο Stade de France όπου έγινε το πρώτο από τα συνολικά έξι σημεία που χτύπησαν οι τζιχαντιστές. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ, κατέθεσε στεφάνι μπροστά στην πλάκα που έχει τοποθετηθεί στη μνήμη των θυμάτων, στη διάρκεια μιας σιωπηρής τελετής απόδοσης φόρου τιμής παρουσία των οικογενειών των θυμάτων.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στη συνέχεια ενώ παρόντες ήταν οι υπουργοί Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ και Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ, καθώς και οι πρόεδροι της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ και της Εθνοσυνέλευσης Φρανσουά ντε Ριζί και της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Ads

Ο αρχηγός του κράτους και η σύζυγός του αντάλλαξαν χειραψίες με τις οικογένειες πριν αναχωρήσουν οδικώς για τα εστιατόρια και τα μπαρ του Παρισιού που είχαν γίνει επίσης στόχοι των επιθέσεων – Le Carillon, Le Petit Cambodge, La Bonne Biere, Le Comptoir Voltaire, la Belle Equiope – και όπου πραγματοποιούνται επίσης εκδηλώσεις φόρου τιμής.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν μπροστά από το Μπατακλάν, όπου σημειώθηκε η πιο πολύνεκρη επίθεση με 90 θύματα, κατά τη διάρκεια της συναυλίας των Eagles of Death Metal. 

Μίνι συναυλία – φόρος τιμής 

Δύο μέλη των Eagles of Death Metal, μεταξύ των οποίων ο φανερά συγκινημένος τραγουδιστής Τζέσι Χιούζ, αυτοσχεδίασαν μια μίνι συναυλία – έκπληξη μερικών λεπτών στο πλαίσιο των τελετών για τη δεύτερη επέτειο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Το καλιφορνέζικο ροκ συγκρότημα, το οποίο βρισκόταν στη σκηνή της αίθουσας Μπατακλάν το βράδυ των επιθέσεων, ερμήνευσε δύο τραγούδια: το «Save a Prayer», το τελευταίο κομμάτι που είχαν παίξει ολόκληρο δύο χρόνια νωρίτερα πριν αρχίσει η επίθεση, και στη συνέχεια το «I Love You All The Time».

Φανερά συγκινημένος κάτω από τα γυαλιά του με τους πράσινους φακούς, ο Τζέσι Χιούζ μοίρασε στη συνέχεια λευκά τριαντάφυλλα στους συγγενείς θυμάτων μπροστά από το δημαρχείο του 11ου διαμερίσματος, όπου στήθηκε αυτή η αυτοσχέδια συναυλία μετά τη συγκέντρωση που οργανώθηκε από την ένωση Life Of Paris.