Με νέα πρόταση για διάλογο απαντά ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στο νέο τελεσίγραφο της Μαδρίτης που ζητά από τις αρχές της επαρχίας, να αποσαφηνίσουν έως την Πέμπτη αν έχουν κηρύξει ή όχι ανεξαρτησία από την Ισπανία. 

Ads

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV3, που επικαλείται πηγές από την καταλανικής κυβέρνηση, ο ηγέτης της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν διατύπωσε μία ακόμη πρόταση για διάλογο διάρκειας δυο μηνών και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, «το συντομότερο δυνατόν».

«Θέλουμε να μιλήσουμε, όπως κάνουν οι συντεταγμένες δημοκρατίες, για το πρόβλημα που τίθεται για την πλειοψηφία του καταλανικού λαού που θέλει να ξεκινήσει την πορεία του ως ανεξάρτητης χώρας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου», προσθέτει ο Κάρλες Πουτζντεμόν επικαλούμενος πάντα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στην απαντητική επιστολή που έστειλε με φαξ, τόνισε ότι η «δημοκρατική εντολή» που ο καταλανικός λαός εμπιστεύθηκε στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, «να κηρύξει ανεξαρτησία», βρίσκεται σε «αναστολή», γεγονός που μαρτυρά την « ισχυρή του βούληση να αναζητήσει λύση και να αποφύγει την σύγκρουση». «Για τους προσεχείς δύο μήνες, κύριος στόχος μας θα είναι να φθάσουμε σε διάλογο», έγραψε στον Μαριάνο Ραχόι.

Ads

Όμως, ο Μαριάνο Ραχόι είχε ζητήσει μία σαφή απάντηση και είχε προειδοποιήσει ότι, εάν αυτή δεν είναι ικανοποιητική, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει, μετά την ψήφισή της από την ισπανική Γερουσία, την πλήρη ή μερική άρση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Τρεις ώρες μετά την λήψη του φαξ, η Μαδρίτη ανανέωσε την προθεσμία που είχε θέση στον Κάρλες Πουτζντεμόν μέχρι την Πέμπτη στις 10.00 τοπική ώρα για «να αποσαφηνίσει» τη θέση του και να επανέλθει στον «ορθό δρόμο». «Ελπίζουμε ότι τις προσεχείς ώρες…θα απαντήσετε με την σαφήνεια που όλοι οι πολίτες απαιτούν», γράφει ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Την κράτηση του αρχηγού της καταλανικής αστυνομίας ζητά ο εισαγγελέας 

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε να τεθεί υπό κράτηση, χωρίς δικαίωμα εγγύησης, ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας Χοσέ Λιουίς Τραπέρο, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας με την κατηγορία της ανταρσίας, ανέφερε σήμερα μια νομική πηγή. Ο δικαστής αναμένεται να αποφασίσει αργότερα σήμερα επί του αιτήματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.