Δύο διάσημοι πίνακες του κορυφαίου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, οι οποίοι είχαν κλαπεί από μουσείο που φέρει το όνομα του στο Άμστερνταμ, το 2002, βρέθηκαν.

Ads

Έπειτα από συντονισμένες έρευνες της αστυνομίας της Ιταλίας και με την πολύτιμη βοήθεια του ειδικού τμήματος που αντιμετωπίζει περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας και οργανωμένου εγκλήματος, τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης βρίσκονται ξανά σε ασφαλή χέρια, αφού πρώτα βρέθηκαν στα χέρια της ιταλικής μαφίας.

Οι δράστες είχαν εισβάλλει στον χώρο του μουσείου από την οροφή τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου του 2002 και είχαν χρησιμοποιήσει βαριοπούλες για να σπάσουν παράθυρο του πρώτου ορόφου και να τρυπώσουν, αφήνοντας ερωτηματικά για το επίπεδο ασφαλείας του ιδρύματος.

Οι πίνακες βρέθηκαν σε σχετικά καλή κατάσταση, με τους καμβάδες να έχουν υποστεί μικροζημιές και να έχουν αφαιρεθεί οι κορνίζες, με τις οποίες τις είχε πλαισιώσει το Μουσείο.

Ads

Πρόκειται για δύο τοπιογραφίες του καλλιτέχνη από το 1882 και το 1884 αντίστοιχα, και συγκεκριμένα για τη «Θαλασσογραφία του Scheveningen» και το «Congregation leaving the Reformed Church in Nuenen».

image

image

Και τα δύο έργα έχουν τεράστια ιστορική αξία. Η «Θαλασσογραφία στο Scheveningen» γιατί αποτελεί το μοναδικό έργο από την περίοδο του Βαν Γκογκ στη Χάγη, ενώ το δεύτερο γιατί πρόκειται για ένα έργο του ανατρεπτικού καλλιτέχνη, που δημιουργήθηκε για τη μητέρα του.