Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, σε ομιλία του σχετικά με το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. «Εάν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί θα είναι για πάντα», «είμαστε μια οικογένεια» και «καλύτερα μαζί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κάμερον. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε λόγο για ένα «επώδυνο διαζύγιο» σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν την Πέμπτη υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ σημείωσε πως η Σκωτία αν αποχωρήσει δεν πρόκειται στο μέλλον να γίνει δεκτή ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ads

Κάλεσε τους Σκωτσέζους να απορρίψουν το δρόμο της ανεξαρτησίας και να παραμείνουν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, υποσχόμενος ένα πρόγραμμα αποκέντρωσης με απόδοση νέων εξουσιών στην τοπική κυβέρνηση της εξουσίας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις βρετανικές αξίες «δικαιοσύνη, ελευθερία και δικαίωμα στη διαφορετικότητα». «Είμαστε μια οικογένεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ένα έθνος, είναι τέσσερα έθνη σε μια χώρα, γεγονός που μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι υπέροχο. Σκωτία, Αγγλία, Ουαλία και Βόρειος Ιρλανδία. Τέσσερα διαφορετικά έθνη με ξεχωριστές ταυτότητες, που συναγωνίζονται, αλλά και εκνευρίζουν καμιά φορά το ένα το άλλο. Είμαστε όμως μια οικογένεια εθνών», είπε.

Διαβάστε επίσης: Δημοψήφισμα: Πιο Αριστεροί οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους

«Θέλουμε να μείνετε, με το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή μας. Σας θέλουμε. Σας παρακαλώ: Μην συγχέετε το παροδικό με το μόνιμο. Μην σκεφτείτε: είμαι τώρα θυμωμένος με την πολιτική και θα ανοίξω την πόρτα να φύγω. Αν δεν σας αρέσω, δεν θα είμαι για πάντα. Αν δεν σας αρέσει αυτή η κυβέρνηση, δεν θα μείνει για πάντα. Αλλά μην φύγετε από το Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί αυτό θα είναι για πάντα», τόνισε, ενώ κάλεσε τους Σκωτσέζους να σκεφτούν πριν ρίξουν την ψήφο τους: «Θα είμαι καλύτερα εγώ και η οικογένειά μου αν ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία; Θα είμαι ασφαλέστερος; Αν δεν γνωρίζετε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, τότε ψηφίστε ‘όχι’. Στο τέλος της ημέρας, όλα τα επιχειρήματα αυτής της εκστρατείας συνοψίζονται σε ένα μόνο γεγονός: είμαστε καλύτερα μαζί.»

Ads