Η συνεδρίαση του Eurogroup, που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα της Τρίτης, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το πρωί της Τετάρτης, μετά από σχεδόν 11 ώρες.

Ads

Συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Όσον αφορά στο χρέος σημείωσε πως υπήρχε επίσης συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σε ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ντάισελμπλουμ: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να είναι ένα κομμάτι του προγράμματος

Ads

Το σημείο κλειδί είναι αν θα υπάρχει το ΔΝΤ μαζί μας ως το τέλος. Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να είναι ένα κομμάτι του προγράμματος υποστήριξης για την Ελλάδα. Το Ταμείο θα αξιολογήσει τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος που θα χρειαστούν.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει δείξει μεγάλη υπευθυνότητα

Έχουμε μία καλή συμφωνία, η συζήτηση δεν ήταν εύκολη, ούτε στο τεχνικό, ούτε στο πολιτικό πλαίσιο. Θέλουμε η Ελλάδα να επανέλθει σε ρυθμό ανάπτυξης. Έπρεπε να υπάρχει σαφής απάντηση στο ζήτημα του χρέους για να μείνει το ΔΝΤ, έχουμε μια καλή συμφωνία. 

Ρέγκλινγκ: Τα 10,3 δισ ευρώ θα καταβληθούν σε δόσεις

Η πρώτη δόση των 7 δισ. μπορεί να δοθεί στα μέσα Ιουνίου εφόσον όλα τα προαπαιτούμενα εκπληρωθούν, η δεύτερη αποδέσμευση θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με τα πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα ο ESM θα θέσει ένα μηχανισμό που θα απαλύνει την διαδικασία αποπληρωμής των δόσεων της Ελλάδας. Υπάρχουν διαφορετικά χρονικά όρια. Στο μέλλον μπορεί να απαλύνουν το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδος. Συνολικά, ένα ποσό 130 δισ. ευρώ μπορεί να βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους της βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα.

Τόμσεν: Σημαντικό το πακέτο μέτρων που έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση

Το πακέτο σε δημοσιονομικό επίπεδο θα βάλει σε γερά θεμέλια στα δημοσιονομικά ζητήματα της Ελλάδας. Το Ταμείο θα κοιτάξει τα μέτρα αυτά τους επόμενους μήνες ώστε να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα για την ελάφρυνση του χρέους. Συμφωνήσαμε ότι θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος.

Η μαραθώνια συνεδρίαση και το «αγκάθι» τους χρέους 

Το χρέος ήταν το μεγάλο «αγκάθι», όπως και η ρύθμιση -διατύπωση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, μετά τη 01:30 άρχισε η επεξεργασία μίας νέας εκδοχής κοινού ανακοινωθέντος, αλλά στις 2:00 π.μ. έγινε εκ νέου διακοπή προκειμένου ο Πολ Τόμσεν να διαβουλευθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ. 

Σε «ματς» μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, με τάιμ άουτ εξελίχθηκε το σημερινό Eurogroup, όπως ανέφερε πηγή την οποία επικαλέστηκε ο Ερικ Μορίς του EUObserver.

Οι διαρροές

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ. παρ’ όλο που υπάρχουν εκκρεμότητες, έχει δοθεί. 

Η εκταμίευση θα γίνει σε δύο δόσεις: 7,5 δισ. τον Ιούνιο και 2,8 δισ. τον Σεπτέμβριο. 

Η αιτιολογία για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι ότι πρέπει να κλείσει το θέμα της Ελλάδας πολιτικά, καθώς μεταξύ άλλων οι αγορές χρειάζονται μια θετική είδηση για τη χώρα.

Τί θα αναφέρει η δήλωση του Eurogroup

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη. Η Ελλάδα απορρίπτει το σενάριο του διαρκούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018. 

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group χθες, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.

«Οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια 

Όσον αφορά το χρέος, οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγη ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και χωρών της ευρωζώνης παραμένουν. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο).

Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).

Οδικό χάρτη για το χρέος από το 2018 θέλει ο Σόιμπλε. 

Νωρίτερα

Όπως μετέδωσε ο Σκάι, έχουν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση διορθώσεις αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, το ΕΚΑΣ, τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και περαιτέρω παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ υπάρχουν δύο απόψεις στο Eurogroup για το χρέος, ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι Ευρωπαίοι ζητούν υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια και χαμηλή αναδιάρθρωση του χρέους, το δε ΔΝΤ χαμηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια και υψηλή αναδιάρθρωση του χρέους.  Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες δεν αποκλείεται να καταλήξουν απόψε σε συμφωνία.
Υπάρχει και η συμβιβαστική λύση που περιλαμβάνει την μετατροπή των δανείων του ESM (ύψους 50 δισ) σε 30ετή. Ο ESM αγοράζει τα δάνεια του ΔΝΤ (28 δισ.) και των κρατών (40 δισ.)

Reuters: Απίθανη μια συμφωνία για το χρέος

Το Reuters, επικαλούμενο πηγές στις Βρυξέλλες, μετέδιδε ότι η επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά έναν «οδικό χάρτη» για το χρέος είναι απίθανη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ντάισελμπλουμ: Τις επόμενες εβδομάδες πιθανώς η εκταμίευση της δόσης

• Συμφωνία επί της αρχής βλέπει ο Σόιμπλε στο σημερινό Eurogroup

Ομάδα κρατών των οποίων ηγείται η Γερμανία διατείνεται ότι εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε νωρίτερα ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτε πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του.
«Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί να παρθούν. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017», είπε ο Σόιμπλε.