Μάχη στήθος με στήθος δίνουν Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιοποιείται μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σουλτς. 

Ads

Η έρευνα που έγινε για το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, δείχνει ότι τα 2/3 των Γερμανών υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία.

Μάλιστα, αν οι εκλογές γίνονταν άμεσα ο υποψήφιος του SPD θα λάμβανε 41%, όσο δηλαδή και η Άνγκελα Μέρκελ.

Το 64% των Γερμανών πολιτών τάσσεται, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπέρ της υποψηφιότητας του σοσιαλδημοκράτη πρώην πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ μόνο το 14% είναι κατά. Οι ψηφοφόροι μάλιστα του SPD τάσσονται υπέρ σε ποσοστό 81%, ενώ μόνο το 4% είναι εναντίον.

Ads

Εάν εκλεγόταν ο καγκελάριος άμεσα από τον λαό τότε Σουλτς και Μέρκελ, θα λάμβαναν αμφότεροι 41%. Αυτό σημαίνει – 2% για την  καγκελάριο και + 5% για τον Σουλτς σε σχέση με τη δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Δεκέμβριο 2016. Μόνο το 11% των ερωτηθέντων δεν θα ψήφιζε κανέναν από τους δύο.

Επίσης το 79% των ερωτηθέντων κρίνει ορθή την απόφαση του προέδρου του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να προτείνει τον Σουλτς για υποψήφιο καγκελάριο. Το 69% πιστεύει ότι το SPD θα καταφέρει να κάνει μια νέα αρχή με τον Σουλτς. Οι ψηφοφόροι του κόμματος δηλώνουν ότι το πιστεύουν σε ποσοστό 85%. 

Το 79% των πολιτών θεωρεί ότι η Μέρκελ διαθέτει ηγετικές ικανότητες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Σουλτς φτάνει το 60%. Επίσης το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Μέρκελ έχει τις απαιτούμενες ικανότητες για το αξίωμα, ενώ για τον Σουλτς το ίδιο πιστεύει το 68%. Αξιόπιστη θεωρεί τη Μέρκελ το 64%, ενώ τον Σουλτς θεωρεί αξιόπιστο το 65%.

Συμπαθή βρίσκει την νυν καγκελάριο το 63%, αλλά ο Σουλτς απολαμβάνει της συμπάθειας του 69% των Γερμανών.

Όπως σχολιάζει το ARD στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα, ο Σουλτς ακολουθεί κατά πόδας την Μέρκελ αν και το 65% των ερωτηθέντων λέει πως δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής υπέρ ποιας πολιτικής ακριβώς τάσσεται ο πρώτος.