Την δήλωση πίστης στο πρόγραμμα προσαρμογής και στην τήρηση των συμφωνημένων ζήτησαν και πήραν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι του Εurogroup από τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του συμβουλίου, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως ο νέος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους ομολόγους του πως η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τα πρώτα 6 προαπαιτούμενα έως τις αρχές Ιουλίου, ενώ παρείχε και τη διαβεβαίωση πως η επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα γίνει με ανοιχτή και διάφανη διαδικασία.

Ads

Η υποστήριξη της θέσης του Χαρδούβελη είχε ήδη έρθει από την Ελλάδα, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη, να δηλώνει στο ΣΚΑΙ ότι «αν η Ελλάδα δεν τηρούσε τα συμφωνηθέντα και ερχόταν σε σύγκρουση με τους εταίρους τότε δεν θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές». Ακόμη, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να επικρατεί η “Βαβέλ” των υπουργών. Δεν υπάρχουν υπουργοί περιορισμένης ευθύνης, ούτε οι καλοί και ευαίσθητοι από τη μία πλευρά και οι κακοί και σκληροί από την άλλη. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» αφήνοντας έτσι αιχμές για υπουργούς προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν επιδείξει “αντάρτικη” συμπεριφορά

Νωρίτερα, σε δηλώσεις τους προσερχόμενοι στην συνεδρίαση, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, αλλά και ο Γερμανός υπουργός, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ακολούθησαν την γραμμή «μαστίγιου και καρότου» για την Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Οικονομίας εμφανίστηκε ανήσυχος για την «επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» τονίζοντας ότι θα πρέπει η χώρα να επιστρέψει στον δρόμο των  «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς μια πιο σωστή κατεύθυνση». Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα το κάνει ικανοποιώντας «τα προαπαιτούμενα, έστω και με κάποια καθυστέρηση». 

Ads

Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στην συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο είπε πως «η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά. Πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, καθώς η χώρα σε μόνιμη βάση πρέπει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις οι οποίες συναντούν ισχυρές εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις».

Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014 και συνεπώς «δεν θα χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα» για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Τζέρι Ράις. Ο ίδιος πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα την διετία 2015-2016, λέγοντας πως το Ταμείο θα «εξετάσει την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, με ενδεχόμενη ανάγκη να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για επιτευχθούν οι στόχοι για μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα». Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ προβλέπει δημοσιονομικό κενό περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 και χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. για την περίοδο 2015-16.

Ο Τζ. Ράις είπε πάντως πως το ΔΝΤ στηρίζει την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μην επιβάλει «οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» ενώ αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να ετοιμάζει δεύτερη έξοδο στις αγορές εντός του καλοκαιριού, χαιρέτισε τα σχέδια της Αθήνας για νέα έκδοση ομολόγου, σχολιάζοντας πως πρόκειται για «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά «υπάρχει ακόμα δρόμος έως ότου η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά σε χρηματοδότηση από τις αγορές».

Από πλευράς, πάντως, Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας παρατηρείται αισθητή βελτίωση της θέσης της Ελλάδας σε σχέση με το 2010, όταν απώλεσε την πρόσβαση στις αγορές.  Στην έκθεση του ESM υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον εισέλθει σε πορεία σταδιακής ανάκαμψης με τη στήριξη της καλής τουριστικής περιόδου, των προσπαθειών της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση της οικονομίας και της βελτίωσης του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά επισημαίνεται η ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση στην εφαρμογή του προγράμματος, διασφαλίζοντας τον υψηλό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και διατηρώντας επαρκή δημοσιονομική πειθαρχία ώστε να παγιωθεί η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

Όσον αφορά την Κύπρο, το Eurogroup ενέκρινε την δόση του δανείου. Η Κύπρος θα λάβει 600 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρώπη ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμβάλει με άλλα 86 εκατομμύρια ευρώ.