Οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν από δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, καθώς δεν εμφανίστηκε σήμερα για να καταθέσει στον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος των μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης με την κατηγορία της στάσης.

Ads

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Πουτζδεμόν το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε απο τις Ισπανικές αρχές. «Μόλις άκουσα από τον πελάτη μου ότι το ένταλμα εκδόθηκε και στρέφεται εναντίον του προέδρου και τεσσάρων ακόμη μελών της κυβέρνησής του που βρίσκονται στο Βέλγιο», τόνισε ο δικηγόρος Πολ Μπέκερτ, ο οποίος σημείωσε πως ο Πουτζδεμόν θα μείνει στις Βρυξέλλες, καθώς και ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις βελγικές αρχές.

Νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση του αιτήματος της εισαγγελίας για έκδοση εντάλματος σύλληψης, ο Μπέκερτ είχε δηλώσει πως ο Πουτζδεμόν δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ισπανία. Το κλίμα στην Ισπανία «δεν είναι καλό», υπογράμμισε τονίζοντας ότι ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.

Με την έκδοση του εντάλματος σύλληψης και με δεδομένος πως Πουτζδεμόν θα παραμείνει στο Βέλγιο, την υπόθεση θα αναλάβει Βέλγος δικαστής ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης.

Ads

Ακόμη οκτώ καθαιρεθέντες υπουργοί θα οδηγηθούν στη φυλακή

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η ισπανική εισαγγελία ζήτησε να προφυλακισθούν οκτώ μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης τα οποία εμφανίσθηκαν ενώπιον του δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος τους για στάση. Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία. 

«Ο Πουτζδεμόν δεν εμπιστεύεται την ισπανική δικαιοσύνη»

Σε συνεντεύξεις του, ο δικηγόρος Πολ Μπέκερτ, που επί της ουσίας εκτελεί χρέη εκπροσώπου του Πουτζδεμόν, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλονίας δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την ισπανική δικαιοσύνη και για τον λόγο αυτόν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες.  αν και δεν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο από τις βελγικές αρχές.