Χιλιάδες Βρετανοί ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Ε, επειδή κατανάλωσαν προϊόντα χοιρινού κρέατος (λουκάνικα και συσκευασμένες φέτες ζαμπόν) από μια συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE).

Ads

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα σε όλες τις μεγάλες βρετανικές εφημερίδες σύμφωνα με την έκθεση του PHE, ο ιός, που ενδέχεται να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και νευρολογικές βλάβες, μπορεί να έχει μολύνει από 150.000 έως και 200.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2016.

Οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα  προϊόντα μολύνονται από το αίμα των μη αποστειρωμένων χοίρων. Εκπρόσωπος της αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από το σωστά μαγειρεμένο κρέας περιορίζεται.

Το «Supermarket X»

Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο μια αλυσίδα καταστημάτων, την οποία ονόμασαν «Supermarket X» – χωρίς να την κατονομάσουν δηλαδή – συνδέεται με την έξαρση της ηπατίτιδας Ε (HEV) και ιδιαίτερα με τα λουκάνικα της δικής της επωνυμίας. 

Ads

Το συγκεκριμένο στέλεχος της ηπατίτιδας Ε φέρουν μόνο προϊόντα χοιρινού κρέατος από την Ευρώπη και κυρίως από την Ολλανδία και τη Γερμανία, αλλά όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνουν τα δημοσιεύματα. 

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία, σε μικρό χρονικό διάστημα έρχεται αντιμέτωπη με δεύτερο διατροφικό σκάνδαλο που ξεκινά από τις δικές της γραμμές παραγωγής. Το πρώτο αφορά το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά από το εντομοκτόνο Fipronil.

Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα για την ασφάλεια τροφίμων της Ολλανδίας Μάλιστα η ιστοσελίδα Foodlog, αναφέρει ότι η ηπατίτιδα Ε ανιχνεύθηκε στο 80% των λουκάνικων που πωλούνται στην Ολλανδία. 

Τα ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν συνδέσει την βρετανική εταιρεία Tesco ως υπαίτιο για τα κρούσματα της ηπατίτιδας. Η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί τους ισχυρισμός, ωστόσο, ένας εκπρόσωπός της δήλωσε ότι συνεργάζονται με την PHE για την ασφάλεια των πελατών τους.