Με νέα προκλητικά μηνύματα προς την Ελλάδα και με νέα, μονομερή βήματα προς το πλήρες «σφράγισμα» των συνόρων ολοκληρώθηκε η διάσκεψη τη Βιέννης – η διάσκεψη, που ουσιαστικά επισφραγίζει το εξωθεσμικό και πραξικοπηματικό κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου για τους πρόσφυγες με ενορχηστρωτή την Αυστρία και αρωγούς τους «προθύμους» των Βαλκανίων.

Ads

Στη διάσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικώντων «προθύμων» – της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, καθώς και  Αλβανίας, Βοσνίας, Κοσόβου, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ και Σερβίας – έκλεισαν το τελικό deal της «στενής συμμαχίας» τους με τη Βιέννη για τη δραστική μείωση των προφυγικών ροών.

Κατά την κοινή τους διακήρυξη συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συμφωνία του Ζάγκρεμπ για την αστυνόμευση των συνόρων και να θεσπίσουν, στην πράξη και κατά το δοκούν, αυστηρότερα κριτήρια για την υποδοχή προσφύγων στο έδαφός τους. «Η τακτική ανοχής στη διέλευση των προσφύγων από τον πιο γρήγορο δρόμο προς την κεντρική Ευρώπη πρέπει να τελειώσει» δήλωσε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κούρτς.

Αυστριακοί αστυνομικοί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Ads

Ανάμεσα στα μέτρα που συμφωνήθηκαν εντάσσεται η αποστολή περισσότερων αυστριακών αστυνομικών στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, καθώς και η «εναρμόνιση των κριτηρίων» για την επανεισδοχή των προσφύγων και του τρόπου ταυτοποίησής τους.

Η εν λόγω «εναρμόνηση», όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, σημαίνει ότι η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή «μόνον για εκείνους τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη προστασίας». Η δε διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτήν την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ όσοι πρόσφυγες θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα, θα απωθούνται. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δήλωσε ακόμη ότι αποφασίστηκε η «πλήρης υποστήριξη της ΠΓΔΜ» και ο αριθμός των αυστριακών αστυνομικών στα σύνορα της χώρας θα αυξηθεί στους 20. Από την πλευρά του ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαική λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για «λύσεις σε εθνικό επίπεδο».

Νέες βολές Κουρτς κατά Ελλάδας και Γερμανίας

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνόδου, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε εξαπολύσει νέες βολές κατά της Ελλάδας, λέγοντας: «Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων», υποστήριξε.

Ο ιδιος σε συνέντευξη του στην Bild επέκρινε και τη Γερμανία καλώντας το Βερολίνο να ξεκαθαρίσει την στάση του. «Η Αυστρία είχε πέρυσι διπλάσιες αιτήσεις ασύλου κατά κεφαλή σε σύγκριση με τη Γερμανία, αυτό δεν θα συμβεί δεύτερη φορά» είπε ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσθέτοντας: «Θέλουμε συνεργαία με τη Γερμανία και για αυτό περιμένουμε να πει η Γερμανία, εάν είναι ακόμη πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες και πόσους ή όχι, επειδή την Παρασκευή διαβεβαίωσε την Ελλάδα για ανοικτά σύνορα και τάχθηκε εναντίον του κλεισίματος της μεθορίου με την ΠΓΔΜ», ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.