Συνομιλίες με την ελληνοκυπριακή πλευρά και τις εταιρείες που πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ζητούν οι Τουρκοκύπριοι, σημειώνοντας ότι πρέπει να διαμοιραστεί ο φυσικός πλούτος.

Ads

Σε δήλωσή του, ο λεγόμενος «υπουργός» Εξωτερικών των Τουρκοκυπρίων Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους.

Όπως τόνισε, οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να καταλάβουν ότι «δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους, είτε σε περίπτωση που επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό είτε όχι».

Επίσης, επεσήμανε ότι οι Ελληνοκύπριοι αποπροσανατολίζονται από τον στόχο της λύσης, επειδή είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάϊ, εάν κάποιος αποδέχεται την ύπαρξη του άλλου και το γεγονός ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει και σε αυτόν, «τότε σε κάποια φάση πρέπει να του διαμοιράσεις τον πλούτο ή να πληρώσεις αποζημιώσεις».

Την Κυριακή, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως «είτε θα καταλήξουμε σε ενδιάμεσες φόρμουλες στο θέμα της ΑΟΖ, είτε η τουρκοκυπριακή πλευρά σε συνεργασία με την Τουρκία θα ξεκινήσει δικές της έρευνες».