Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινιών που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας και κατά των ισραηλινών επιθέσεων στην περιοχή, οι οποίες που έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, πραγματοποίησαν το Σάββατο διαδηλωτές σε Παρίσι και Λονδίνο.

Ads

Στο Λονδίνο, περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, διαδήλωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και για να απαιτήσουν «να τερματιστεί η σφαγή στη Γάζα».

Κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και κρατώντας πλακάτ που καλούσαν να δοθεί ένα «τέλος στην πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας και να υπάρξει «λευτεριά στην Παλαιστίνη», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Κένζινγκτον. Στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη βρετανική Βουλή περνώντας μπροστά από τη Ντάουνινγκ Στριτ, όπου πολλοί φώναξαν το σύνθημα «Ντροπή σου, Ντέιβιντ Κάμερον».

«Ισραήλ, κράτος τρομοκράτη», «Γάζα μην κλαις, δεν θα σε αφήσουμε να πεθάνεις», φώναζαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συμμαχίας Σταματήστε Τον Πόλεμο και της αντικαπιταλιστικής συλλογικότητας Occupy London.

Ads

Στο Παρίσι οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 40 προσαγωγές.

Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν συγκρούσεις σε παρόμοιες κινητοποιήσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις στοχοθετήθηκαν συναγωγές και Εβραϊκά καταστήματα. Πάντως, οι οργανωτές της κινητοποίησης απέρριψαν σήμερα τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού. «Ο σκοπός μας δεν είναι να επιτεθούμε στους Εβραίους, είναι να καταδικάσουμε τις πολιτικές μιας κυβέρνησης», δήλωσε ο Ταρέκ Μπεν Ιμπά, ένας τοπικός πολιτικός και επικεφαλής της μιας από τις 20 οργανώσεις που κάλεσαν στην διαδήλωση.

Οι συμμετέχοντες στην διαδήλωσαν ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα όπως «είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι» και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Σιωνιστές, τρομοκράτες». Τουλάχιστον μια σημαία του Ισραήλ κάηκε, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Reuters.