Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε πως θα διατηρηθεί και τη Δευτέρα το ύψιστο επίπεδο συναγερμού στη πρωτεύουσα της χώρας, στις Βρυξέλλες, λόγω της ύπαρξης «σοβαρής και άμεσης» απειλής για συντονισμένες πολλαπλές επιθέσεις.

Ads

Το μετρό και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Για την υπόλοιπη χώρα, πλην των Βρυξελλών, το επίπεδο συναγερμού παραμένει σε επίπεδο 3, δηλαδή ένα επίπεδο κάτω από το ανώτατο που είναι το 4. Η πρωτεύουσα του Βελγίου, όπως σημειώνει το Euronews, θυμίζει «πόλη φάντασμα».

Πάνοπλοι στρατιωτικοί βρίσκονται από το Σάββατο το πρωί στους δρόμους των Βρυξελλών. Οι σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί και οι δρόμοι της πόλης είναι σχεδόν άδειοι και η εμπορική δραστηριότητα βρίσκεται στο σημείο μηδέν, με πολλά εμπορικά καταστήματα και τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια να παραμένουν κλειστά.

Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που έλαβαν οι βελγικές αρχές για την ασφάλεια των πολιτών είναι το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, εκ των οποίων και η αγορά του σταθμού του «Μιντί», που είναι και η μεγαλύτερη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Euronews, οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του 26χρονου καταζητούμενου Σαλάχ Αμπντεσλάμ, έναν από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, ο οποίος φέρεται να έχει επιστρέψει στο Βέλγιο, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρουν πως η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσει τουλάχιστον δύο πρόσωπα. Σημείωναν μάλιστα ότι το ένα από τα δύο άτομα μπορεί να είναι ζωσμένο με εκρηκτικά.

Ads

Ο υπουργός εσωτερικών μιλώντας στην βελγική τηλεόραση δήλωσε ότι η απειλή είναι ευρύτερη και σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετοί ύποπτοι που καταζητούνται, ενώ άνδρες της αστυνομίας και του στρατού κάνουν παντού περιπολίες για να αποτραπεί η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.