Έως και 15 υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης ενδέχεται να ψηφίσουν για να αποτρέψουν τη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Ads

Οι υπουργοί, που αντιτίθενται στο σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προκαλέσουν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να τους αποπέμψει, εάν την καταψηφίσουν στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, θέλουν μια αναβολή της διαδικασίας του Brexit, στην περίπτωση μη επίτευξης μιας συμφωνίας.

Οι Γερμανοί δεν βλέπουν αλλαγές στη συμφωνία

Ads

Καμία πιθανότητα αλλαγών στην συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βρετανία για το Brexit χωρίς προηγούμενη συμφωνία για το ιρλανδικό «backstop» δεν «βλέπει» ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος, μετά την συνάντησή του, σήμερα, με τον Βρετανό ομόλογό του Τζέρεμι Χαντ, επανέλαβε ότι η Ευρώπη θέλει να αποτρέψει ένα «σκληρό» σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό, τόνισε ο κ. Μάας και επανέλαβε ότι όλοι θέλουν να αποτρέψουν ένα «σκληρό» Brexit χωρίς συμφωνία αποχώρησης.

Μια «άτακτη» έξοδος θα ήταν πολιτικά και οικονομικά επιζήμια, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χαντ, ο οποίος πάντως περιέγραψε την συμφωνία ως «δίκαιο συμβιβασμό», ενώ ο κ. Μάας σημείωσε ότι «θα ζήσουμε μαζί με την Βρετανία και μετά το Brexit». Η έξοδος «δεν θα μας εμποδίσει να είμαστε εταίροι. Θέλουμε να προωθήσουμε από κοινού την πλήρη διμερή και διεθνή μας ατζέντα», πρόσθεσε.

«Πόρτα» για αλλαγές και από την Ισπανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συμφωνήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, όμως ίσως να υπάρχει κάποιο περιθώριο ελιγμών για μια ανακοίνωση σχετικά με το ιρλανδικό backstop, ανέφερε μια πηγή του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Reuters.

Το παραπάνω σχόλιο έγινε αφότου το Bloomberg μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Μπορέλ είπε ότι εκπονείται μια αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit, μια δήλωση που οδήγησε σε άνοδο της λίρας.

«Θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο περιθώριο για κάποιου είδους πολιτική συμφωνία σχετικά με το ιρλανδικό backstop, όμως δεν γνωρίζουμε πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, είτε σε μια επιστολή είτε σε μια ανακοίνωση είτε σε έναν αστερίσκο» επισήμανε η πηγή.

«Η Συνθήκη για το Brexit δεν θα ανοίξει ξανά» πρόσθεσε η πηγή, αναφερόμενη στη Συμφωνία Απόσυρσης που επιτεύχθηκε μεταξύ της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και της ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο.