Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη. 

Ads

Δεκάδες σχολεία που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα τελούν υπό κατάληψη από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της περιοχής που θέλουν να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή του, παρά την απαγόρευση της δικαιοσύνης και την προειδοποίηση της ισπανικής κυβέρνησης ότι θα το εμποδίσει με κάθε τρόπο. 

Στον αντίποδα η Μαδρίτη έχει στείλει ενισχύσεις 10.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Καταλονία, οι οποίοι έχουν σφραγίσει τα μισά σχολεία για να μην στηθούν κάλπες και έχουν καταλάβει το κέντρο τηλεπικοινωνιών προς αποφυγήν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Επιπλέον, η αστυνομία έχει εντολή να εκκενώσει τα υπό κατάληψη σχολεία έως τις 06.00 το πρωί. 

Παράλληλα, οι ισπανικές αρχές έχουν κάνει γνωστό ότι οι εθελοντές που θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εκλογών και θα χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, στο αυριανό απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ.

Διαβάστε στο tvxs.gr: Η ισπανική δεξιά τα (ξανά) κάνει θάλασσα. Του Στέλιου Κούλογλου

Ads

Η αστυνομία της Ισπανίας πραγματοποίησε σήμερα επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της κυβέρνησης στην Καταλονία, σύμφωνα με δημοσίευμα καταλανικά μέσα. Τόσο η αστυνομία, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν επιβεβαιώνουν αυτή την επιδρομή. 

Επιπλέον, ισπανικό δικαστήριο διέταξε χθες την Google να κατεβάσει την εφαρμογή που έδινε πληροφορίες σχετικές με το δημοψήφισμα.

Η χώρα είναι διχασμένη. Χθες οι αυτονομιστές διοργάνωσαν μια πολυπληθή διαδήλωση. Στους δρόμους βγήκαν στην Καταλονία και όσοι βρίσκονται ενάντια στην ανεξαρτητοποίηση. Μια τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι τα ποσοστά μεταξύ των δυο πλευρών είναι μοιρασμένα. 

Σήμερα, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κρατώντας ισπανικές σημαίες, στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις για να υπερασπιστούν την ενότητα της Ισπανίας, μετά από κάλεσμα μιας συντηρητικής οργάνωσης, του Ιδρύματος για την υπεράσπιση του ισπανικού έθνους (Denaes). Κρατώντας την εθνική σημαία ή φορώντας την σαν κάπα στους ώμους, φώναζαν «η Καταλονία είναι μέρος της Ισπανίας» και «ο Πουτζεμόντ στη φυλακή».

Στη Βαρκελώνη, διαδηλωτές που κρατούσαν ισπανικές σημαίες συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά από το μέγαρο της Ζενεραλιτάτ, της καταλανικής κυβέρνησης που οργάνωσε το δημοψήφισμα. Κάποιοι από τους διαδηλωτές κατηγορούσαν τον Ραχόι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. 

«Το κράτος πρέπει να κάνει πολιτική, να πείσει για τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στο να μείνουμε ενωμένοι, αντί να περνάει τον χρόνο του επαναλαμβάνοντας ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ηγέτης στην Ισπανία», δήλωσε ο Ραφαέλ Καστίγιο. 

Μεσολάβηση ζητά ο πρόεδρος της Καταλονίας

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ διαβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο πως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του δεν θα απαρνηθούν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και πως θα συμμετάσχουν αύριο Κυριακή στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. 

«Αυτό που δεν θα συμβεί, είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας… Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα πάντα για να διεξαχθούν όλα με ομαλό τρόπο», τόνισε ζητώντας από τους Καταλανούς να αποφύγουν κάθε μορφή βίας.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας ζήτησε επίσης να υπάρξει μια μεσολάβηση στη σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Μαδρίτη. «Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι», κατέληξε.