Η Μέρκελ προετοιμάζεται για την πρώτη συνάντηση της με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ διαβάζοντας συνεντεύξεις του και παρακολουθώντας βίντεο με τις ομιλίες του.

Ads

Όπως γράφει το Bloomberg, η Μέρκελ, που βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ πριν την ορκωμοσία του, έφτασε να διαβάσει ακόμη και παλαιότερη συνέντευξή του στο Playboy.

Στη συνέντευξη εκείνη ο Τραμπ έλεγε ότι θα κατέβει για πρόεδρος μόνο αν έβλεπε ότι οι ΗΠΑ «κατρακυλούσαν».

Η Μέρκελ προσπαθεί να κατανοήσει τον Τραμπ, ενώ ετοιμάζεται για τη δική της προεκλογική εκστρατεία.

Ads

Η καγκελαρία στο Βερολίνο έχει έρθει σε επαφή με την ομάδα μετάβασης του Τραμπ προκειμένου να βρεθεί η ημερομηνία για τη συνάντηση των δύο ηγετών, που θα δώσει την ευκαιρία στη Μέρκελ να ακούσει τις απόψεις του Τραμπ για την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και το ελεύθερο εμπόριο, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

«Η καγκελάριος θέλει να επικεντρωθεί και να επηρεάσει θετικά την εικόνα της Γερμανίας και την Ευρώπης με τον εκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο» δήλωσε ο Γιούργκεν Χαρντ, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών σε συνέντευξή του. «Η εμπειρία και η γνώση της πάνω σε αυτά τα θέματα, της δίνουν πλεονεκτική θέση».

image

Η μέθοδος Μέρκελ

Η μεθοδική προσέγγιση της Μέρκελ έρχεται σε αντίθεση με τη «διπλωματία του Twitter» του Τραμπ και έχει συμβάλει στην παραμονή της στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης για 11 χρόνια, γράφει το Bloomberg.

Μερικές από τις κόκκινες γραμμές της Μέρκελ έχουν ήδη γίνει σαφές, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε προσπάθειας του Τραμπ να υπονομεύσει την ΕΕ σε μια εποχή που το μπλοκ των 27 χάνει το Ηνωμένο Βασίλειο και απειλείται από εθνικιστικά κόμματα.

image

Κι ενώ η Μέρκελ δεν παρακολούθησε την τηλεοπτική μετάδοση της πρώτης ομιλίας του Τραμπ προκειμένου να παραβρεθεί στα εγκαίνια ενός μουσείου κοντά στο Βερολίνο, «θα μελετήσει την ομιλία με ενδιαφέρον».

Η συνάντηση των δύο ηγετών δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί, αλλά αν ο Τραμπ δεν δεχθεί να φιλοξενήσει την Μέρκελ στο Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν πιθανότατα στη Σύνοδο των 7 στην Ιταλία τον Μάιο ή, στη Σύνοδο των 20 ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο τον Ιούλιο.