Φωτογραφίες αλλά κι ένα βίντεο από το κρησφύγετο του πυρήνα των τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες την Τρίτη, έδωσαν στη δημοσιότητα οι βελγικές αρχές.

Ads

Πρόκειται για το διαμέρισμα στην περιοχή Schaerbeer όπου τόσο οι αδελφοί Μπακράουι, όσο και ο Ναζίμ Λαχράουι, χρησιμοποιούσαν ως γιάφκα. Όπως φαίνεται από τις εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα το διαμέρισμα δεν έχει μεσα έπιπλα. Ωστόσο σε έφοδο που έγινε το βράδυ της Τρίτης σε αυτό βρέθηκαν μία βόμβα μεγάλης ισχύος που είχε μέσα καρφιά και μεταλλικά μέρη, 120 κιλά εκρηκτικών αλλά και μία σημαία του Ισλαμικού κράτους.

Στο μεταξύ, οι βελγικές αρχές καταζητούν και δεύτερο συνεργό των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Το αν είναι νεκρός ή ζωντανός παραμένει ασαφές.

Η γαλλική Monde και το βελγικό RTBF επικαλούνται πηγές κοντά στην έρευνα και υποστηρίζουν ότι οι κάμερες ασφαλείας στο μετρό δείχνουν τον Χαλίντ ελ Μπακραουί, τον καμικάζι στο Μάαλμπεκ, να συνοδεύεται από άλλον έναν άνδρα που κουβαλά ένα μεγάλο σάκο. Κατά την Monde, ο δεύτερος αυτός άνδρας αναζητείται από τις αρχές ενώ το RTBF περιορίζεται στο ότι «ερευνάται» εάν είναι ζωντανός.

Ads

Επισήμως, καταζητείται ο τρίτος δράστης του αεροδρομίου – ο άνδρας με το λευκό μπουφάν στα πλάνα από τις κάμερες του Ζάβεντεμ – ο οποίος και είναι ο μοναδικός δράστης εν ζωή από εκείνο το σημείο και ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Η ταυτοποίηση των τριών καμικάζι των Βρυξελλών, όλοι τους είχαν συμμετάσχει στις επιθέσεις στο Παρίσι, όλοι βελγικής υπηκοότητας, επιβεβαιώνουν τις υποψίες των υπηρεσιών ασφαλείας, ότι οι επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και αυτές στην βελγική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο γαλλο-βελγικό πυρήνα, που σχηματίστηκε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο γύρω από τον τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ.

Ο εταίρος τζιχαντιστής του Παρισίου Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή από τις βελγικές αρχές, αρνείται την ανάμειξη του στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών. «Δεν γνώριζε για τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο δικηγόρος του Αμπντεσλάμ, μιλώντας σε δημοσιογράφο.

Οι αρχές ωστόσο θεωρούν ότι οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας που στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους,  συνδέονται με τη σύλληψη Αμπντεσλάμ. Εκτιμούν μάλιστα ότι η σύλληψη του επίσπευσε τον χρόνο στον οποίο σημειώθηκαν.

Στο μεταξύ, επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου φέρονται να ετοίμαζαν τα αδέρφια Μπακράουι που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η βελγική εφημερίδα Dernier Heure. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν υπό στενή παρακολούθηση τον διευθυντή του βελγικού προγράμματος πυρηνικής έρευνας. Σε μια σκηνή που έχει ληφθεί μάλιστα από κρυφή κάμερα λίγους μήνες πριν έξω από το σπίτι του εν λόγω στελέχους, αναγνωρίστηκαν οι αδερφοί Μπακράουι, αναφέρει η εφημερίδα.

Δείτε το βίντεο από το κρησφύγετο των τζιχαντιστών:

Δείτε φωτογραφίες:

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image