Στην φορολόγηση πλουσίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων δείχνει να προσανατολίζεται η ισπανική κυβέρνηση για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Ads

Ειδικότερα το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, που κατατέθηκε την προηγούμενη Τρίτη στο ισπανικό Κοινοβούλιο, μειώνει τις εκπτώσεις για τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, θεσπίζει ελάχιστο φόρο για τις εταιρείες, περιορίζει τις κεφαλαιακές υπεραξίες από τις θυγατρικές μεγάλων εταιρειών και μειώνει τις τρέχουσες απαλλαγές από τον εταιρικό φόρο για τα μερίσματα. Παράλληλα αυξάνει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τον φόρο εισοδήματος για όσους κερδίζουν πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως, παίρνοντας περισσότερο φόρο από 17.000 πλούσιους Ισπανούς.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν (Σοσιαλιστές-Podemos) στην Ισπανία και σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο ριζοσπαστικά όσο αυτά που είχαν αναγγελθεί πέρσι όταν σχηματιζόταν ο συνασπισμός τους. Αποτελούν ωστόσο -όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας- μια αρχή για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις. «Αυτοί που έχουν περισσότερα, θα συνεισφέρουν περισσότερο», είπε ο αριστερός ηγέτης προσθέτοντας ότι η οικονομική πολιτική της Ισπανίας μπαίνει σε μια νέα εποχή αφήνοντας πίσω την νεοφιλελεύθερη εποχή της λιτότητας.