Η μικρού μήκους ταινία, διάρκειας περίπου 7:30 λεπτών, με τίτλο «Astoria» και την υπογραφή του Βρετανού δημοσιογράφου Πολ Μέισον, παρακολουθεί το ταξίδι μίας νεαρής πρόσφυγα από τη Συρία προς τη Δύση.

Ads

Στο -ενδιαφέρον- ταινιάκι που κυκλοφόρησε σήμερα, ο Μέισον επιχειρεί έναν παραλληλισμό μεταξύ των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Ευρώπη κατά το «σκοτεινό παρελθόν», όπως ο ίδιος γράφει και αυτών που διαδραματίζονται τώρα, στην προσφυγική κρίση.

image

Η «Αστόρια» ήταν το παλιό, ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο στο οποίο ο Μέισον διανυκτέρευσε με τους συνεργάτες του, όταν βρέθηκε στη Βουδαπέστη το 2012 για ένα ρεπορτάζ. 

Ads

Όταν ο παραγωγός του, τού είπε ότι το 1944, στο ξενοδοχείο αυτό είχε καταλύσει μία φορά ο ναζί Άντολφ Άιχμαν, συνταγματάρχης των SS, επικεφαλής του Γραφείου Εβραϊκών Υποθέσεων της Γκεστάπο και αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, ο Μέισον αναζήτησε στο google περισσότερες πληροφορίες και διαπίστωσε ότι, ο Άιχμαν δεν είχε μείνει εκεί: Στην πραγματικότητα το ξενοδοχείο είχε μετατραπεί σε κέντρο ανακρίσεων των Εβραίων της πόλης.

image

Δείτε πώς η ιστορία με σημείο αναφοράς το ξενοδοχείο «Αστόρια» στη Βουδαπέστη, συνδέει παρελθόν και παρόν…

image