Ο Πέδρο Σάντσεθ, επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος PSOE, της δεύτερης πολιτικής δύναμης στην Ισπανία, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ηγεσία του κόμματος, ύστερα από μια σύγκρουση στο εσωτερικό του κόμματος μεταξύ των υποστηρικτών και των επικριτών του.

Ads

Ο Σάντσεθ είχε ανακοινώσει από την Παρασκευή πως προτίθεται να παραιτηθεί σε περίπτωση που η ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος ταχθεί εναντίον της απόφασή του να μη συνεργαστεί με το Λαϊκό Κόμμα και τον Μαριάνο Ραχόι, ώστε να σχηματίσει ο τελευταίος κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό. Οι επικριτές του Σάντσεθ τάσσονται υπέρ του ενδεχόμενου της αποχής από την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να δώσουν στον Ραχόι τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Cuidadanos.

Αυτή η θέση φαίνεται πως ήταν αρκετά ισχυρή στην επιτροπή του κόμματος και έτσι ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών οδηγήθηκε στην έξοδο. Έτσι το ενδεχόμενο η Ισπανία να μην οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση είναι πλέον αρκετά πιθανό, καθώς η αποχώρηση του Σάντσεθ ανοίγει το δρόμο ώστε το PSOE να διευκολύνει τον Ραχόι διά της αποχής.

«Αν η ομοσπονδιακή επιτροπή αποφασίσει ότι είναι απαραίτητη η αποχή, δεν μπορώ να εφαρμόσω μια απόφαση με την οποία δεν συμφωνώ», είχε δηλώσει ο Σάντσεθ την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται πως της Τετάρτη 17 εκ των 38 μελών της ομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής του PSOE παραιτήθηκαν εξαιτίας αυτής της εσωκομματικής διαμάχης και της επιμονής του Σάντσεθ να αρνείται τη συνεργασία με τον ηγέτη της ισπανικής Δεξιάς.

Ads

Ο 44χρονος Σάντσεθ, που έχει ταχθεί υπέρ της προκήρυξης νέας διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού του κόμματος, έχει χαρακτηρίζει «μεγάλο σφάλμα» να επιτραπεί ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Δεξιάς. «Η Ισπανία δεν αξίζει άλλα τέσσερα χρόνια με έναν επικεφαλής της κυβέρνησης που λέει συστηματικά ψέματα στην ισπανική κοινωνία», επέμεινε, αναφερόμενος στις υποθέσεις διαφθοράς και την οικονομική κρίση και την επιδείνωση των ανισοτήτων που σημάδεψαν την πρώτη θητεία του Ραχόι.

Ο Σάντσεθ και οι υποστηρικτές του θα προτιμούσαν να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με την υποστήριξη του Podemos, που όμως θα χρειαζόταν επίσης την στήριξη των αυτονομιστών της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων. Για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αυτό είναι αδιανόητο, καθώς κρίνουν ότι διακινδυνεύεται η ενότητα της Ισπανίας.