Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο, εξέφρασε την ελπίδα του πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και υπογράμμισε ότι «η κατανομή πλούτου στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο άδικες στην Ευρώπη».

Ads

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε: «Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να διαλύσει το σύστημα διαφθοράς, προσωπικού πλουτισμού και παθητικής δωροδοκίας που εξακολουθεί να υπάρχει, παρά τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται. Για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα η χώρα ήταν λεία στα χέρια ορισμένων μόνο οικογενειών. Και σε αυτό δεν ευθύνεται η τρόικα. Θα πρέπει να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών στην ελληνική κοινωνία. Η κατανομή του πλούτου στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο άδικες στην Ευρώπη»

Παράλληλα ο αντικαγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Όπως υπογράμμισε αλλαγές στην εσωτερική πολιτική, για παράδειγμα κοινωνικά προγράμματα, δεν θα πρέπει να γίνουν σε βάρος των ευρωπαίων φορολογούμενων.

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών αναγνώρισε τις προόδους που έχουν γίνει στην Ελλάδα: «Η χώρα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στην εξυγίανση του προϋπολογισμού και την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι Έλληνες έκαναν τα τελευταία χρόνια μεγάλες θυσίες». Σε σύγκριση, οι μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία (σ.σ. «Aτζέντα 2010», της κυβέρνησης Γκέρχαρντ Σρέντερ) ήταν απλά «θερμό καλοκαιρινό αεράκι», τόνισε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας.

Ads