Η 26χρονη Άννα Κάμπελ σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας μετά από επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα και οι Σύροι σύμμαχοί της.

Ads

«Μάθαμε τον θάνατό της χθες και ήρθαμε σε επαφή με τους γονείς της», δήλωσε η Νισρίν Αμπντάλα, εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας της Γυναίκας (YPJ).

Σύμφωνα με τον Guardian, πηγές αναφέρουν πως η 26χρονη αρχικά ταξίδεψε στη Συρία προκειμένου να ενταχθεί στον αγώνα των Κούρδων κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο στη συνέχεια ζήτησε μόνη της από τους Κούρδους διοικητές να τη στείλουν στο μέτωπο της Αφρίν.

Ο πατέρας της Anna, Dirk Campbell, συγκλονισμένος από το τραγικό συμβάν, δήλωσε στα διεθνή ΜΜΕ πως η κόρη του έφυγε για τη Συρία τον περασμένο Μάιο για να βοηθήσει τους Κούρδους.

Ads

Τη χαρακτήρισε «ιδεαλίστρια» και «αποφασισμένη». «Με όλη της την καρδιά προσπαθούσε να δημιουργήσει τον κόσμο που ήθελε. Της είχα πει πολλές φορές πως έβαζε τη ζωή της σε κίνδυνο αλλά εκείνη είχε αφιερωθεί στον αγώνα. Νιώθω πως έπρεπε να έχω κάνει περισσότερα για να την προστατέψω, βέβαια εκείνη ήταν αμετάπειστη», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου επίθεση στον κουρδικό θύλακα Αφρίν για να εκδιώξει από τα σύνορά της την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους ελέγχουν πλέον ολόκληρο τον θύλακα, μετά την κατάληψη χθες της πρωτεύουσάς του.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Άννα Κάμπελ είχε ενταχθεί στις YPJ τον Μάιο του 2017 και δεν είχε πάει στο μέτωπο μέχρι αυτό τον μήνα. Μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης στο Αφρίν, «επέμεινε να σταλεί εκεί», διευκρίνισε η Αμπντάλα.

image

«Συζητήσαμε πολύ μαζί της αλλά μας έθεσε ενώπιον ενός τελεσιγράφου: ‘Η εγκαταλείπω την επανάσταση ή πηγαίνω στο Αφρίν», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Εκατοντάδες ξένοι μαχητές έχουν ενταχθεί στις τάξεις των YPJ και YPG στη Συρία, κυρίως κατά τις μάχες κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τουλάχιστον δύο σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά την επίθεση εναντίον του Αφρίν.