Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη της Συνόδου των G20 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί σχεδίου Β και Γ για το Κυπριακό.

Ads

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται μετά το «ναυάγιο» της Διάσκεψης για το Κυπριακό στον Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας αλλά και τον χθεσινό πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ τουρκικού και ελληνικού ΥΠΕΞ για την ευθύνη του «ναυαγίου».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε με μια μακροσκελή ανακοίνωση για όλο το παρασκήνιο των συζητήσεων και τις υπαναχωρήσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας από τις προφορικές υποσχέσεις που έδινε όταν ήρθε η στιγμή αυτές να αποτυπωθούν εγγράφως. Κατηγόρησε δε, την τουρκική πλευρά ότι «τίναξε στον αέρα» τη Διάσκεψη. 

Διαβάστε επίσης – Κυπριακό: Το παρασκήνιο του ναυαγίου και οι γεωτρήσεις

Ads

«Όπως γνωρίζετε η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο. Αναζητούμε μία δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση για την Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη λήξη της G20 και συνέχισε: «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και περιμένει την ίδια στάση από όλους τους εμπλεκόμενους. Αν όχι ένα σχέδιο Β’, ένα σχέδιο Γ’ θα έρθει στο τραπέζι».

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι πιο θα μπορούσε να είναι το σχέδιο Β’ ή το σχέδιο Γ’ για το Κυπριακό στο οποίο αναφέρθηκε, ο Τούρκος Πρόεδρος.